13 Μαΐ 2009

Νέα κόντρα του ισχυρού δικαστικού κατεστημένου με την κυβέρνηση Ταγίπ Ερντογάν

http://4.bp.blogspot.com/_WMu_KBcWlyE/SWo7W97wqBI/AAAAAAAAHs8/6JYgQTfShY4/s400/infognomopolitics+1.jpg

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ
της πολιτικής αστάθειας επισείει ξανά στην Τουρκία η προειδοποίηση που απηύθυναν στην κυβέρνηση Ερντογάν μέλη του ισχυρού δικαστικού κατεστημένου να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Στις τροπολογίες που δρομολογεί το κόμμα του Ερντογάν περιλαμβάνονται ο περιορισμός της εξουσίας των εισαγγελέων να ζητούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο το κλείσιμο ενός κόμματος για ιδεολογικούς λόγους, εισάγοντας στον σχετικό νόμο την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των δύο τρίτων της Βουλής, καθώς και η αναδιάρθρωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέσω της αύξησης του αριθμού των μελών του και της εκλογής κάποιων μελών από το Κοινοβούλιο. «Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα τελευταία αυτά σχέδια ο Χασάν Γκερτσεκέρ, πρόεδρος του Εφετείου. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν νομιμοποιεί τους πολιτικούς να τροποποιούν το Σύνταγμα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Μουσταφά Μπιρντέν, επικεφαλής του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας. «Οποιαδήποτε τροπολογία στρέφεται εναντίον της βασικής αρχής της κοσμικότητας της χώρας μας και των κοσμικών εκπαιδευτικών θεσμών δεν έχει θέση στην εσωτερική νομοθεσία».

«Υπάρχει συναίνεση στην Τουρκία ότι το Σύνταγμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί», δήλωσε ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Γιουσούφ Κανλί. «Όμως οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισής του από ένα κόμμα στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για δραστηριότητες εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους θα καθιστούσε τις αλλαγές αυτές άνομες στα μάτια των οπαδών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους». Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η νέα αυτή εκκολαπτόμενη «κόντρα» μεταξύ της ισλαμιστικών καταβολών κυβέρνησης και του κοσμικού κατεστημένου απειλεί να ορθώσει νέα εμπόδια στην ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: