26 Ιουν 2009

7 τουρκικά κόλπα στο Αιγαίο


Επτά επικίνδυνες και ανησυχητικές στρατιωτικές τακτικές εφαρμόζει με επιμονή το
τελευταίο διάστημα η Άγκυρα σε Αιγαίο και Έβρο, με στόχο να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας και να επιβάλει την ατζέντα της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η καταγραφή των νέων αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα προκλήσεων, που χαρακτηρίζονται από ένταση, έκταση και συστηματικότητα, έγινε από έμπειρους επιχειρησιακούς αξιωματικούς των Γενικών Επιτελείων στο πλαίσιο συνολικής ανάλυσης τόσο των δεδομένων της διπλής άσκησης Θαλασσόλυκος και Έφες που έγινε στο Αιγαίο πριν από μερικές εβδομάδες, όσο και σειράς άλλων πρόσφατων ενεργειών.

Οι 7 κινήσεις που προβληματίζουν το Ελληνικό Πεντάγωνο για το τι ενδεχομένως σκαρώνει η Τουρκία είναι:

1 Οι αυξανόμενες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών- που πλέον γίνονται πάνω από τρία κατοικημένα νησιά- σε χαμηλό ύψος και πολλές φορές με σχηματισμούς κρούσης.

2 Η επιθετική αναγνώριση - αναχαίτιση ελληνικών μαχητικών στο κέντρο του Αιγαίου, με συχνότερο πλέον ρυθμό.

3 Ο προσανατολισμός των ασκήσεών τους - όπως οι τελευταίες Θαλασσόλυκος και Έφες- όχι πλέον σε διάταξη εικονικού αεροναυτικού αποκλεισμού κάποιου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου όπως πρόσφατα, αλλά στη δημιουργία αντίστοιχου «τείχους» κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού ανατολικά του οποίου υποστηρίζουν με ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο στις πτήσεις και στην έρευνα και διάσωση.

4 Η υλοποίηση- πάλι στο πλαίσιο της τελευταίας άσκησης- ταχείας και προστατευόμενης αερομεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων με 52 ελικόπτερα.

5 Η τάση να αντιδρούν όλο και συχνότερα τελευταία οι Τούρκοι πιλότοι κατά τη διαδικασία αναγνώρισης- αναχαίτισης και να επιδιώκουν εμπλοκή σε (εικονικές) αερομαχίες κατά τις οποίες και πολλές φορές φθάνουν στα άκρα.

6 Οι δύο «έφοδοι» μέχρι το Σούνιο και το Κάβο Ντόρο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός του 2009 που ενεργοποίησαν, λόγω της προκλητικότητας, την «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας.

7 Η αντικατάσταση- σχετικά πρόσφαταμεγάλου μέρους του αρματικού δυναμικού της στον Έβρο και γενικότερα την Ανατολική Θράκη, από άλλα πιο σύγχρονα άρματα με νέου τύπου πυρομαχικά.

Έμπειροι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ενδέχεται να σχετίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει, μέσω ενός σεναρίου έντασης, έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με ατζέντα που θα έχει καθορίσει, εν πολλοίς, με απειλές, εκβιασμούς και ίσως τετελεσμένα. Όπως επίσης, με την προσπάθειά της να επιβάλει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο τις δίκες της απόψεις όσον αφορά τη δομή διοίκησης και τον έλεγχο στην περιοχή του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σκοπεύει να θέσει το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο στον Τούρκο ομόλογό της στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ αύριο στην Κέρκυρα - κάτι που σκόπευε να κάνει και ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν. Στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας ως τον πυρήνα του προβλήματος της διεθνούς ασφάλειας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία επίσης κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Πάντως το ΠΑΣΟΚ- με ερώτηση που υπογράφουν πρώτοι η κ. Βάσω Παπανδρέου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικοί εκπρόσωποι Άμυνας και Εξωτερικών αντίστοιχα- επικρίνει έντονα τους συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Μπακογιάννη και Μεϊμαράκη ότι ως κυβέρνηση αδρανούν για τις προκλήσεις.

ΠΗΓΗ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΑ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΕΛΑ ΟΠΩΣ ΕΔΩ.

Η ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. , Η ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90 ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ) ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΑ "ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ" ΠΙΑ 15 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ. ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΔΙΚΟΥΝ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ?

ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΗ ΝΑ ΠΕΙ ΟΧΙ ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ 200ΑΡΙΑ ΩΡΕΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΘΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΛΩΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΕΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΟΥΝ ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ , ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ 10 ?

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΠΑΤΣΙ ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ "ΙΣΙΩΣΕ" ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΑΚΟΤΥΧΟ ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΕΠΟΧΗΣ ΒΙΕΤΝΑΜ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΟΧΗΣ 1950 ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ,
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΕΣΤΩ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΑΡΑΒΕΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΡΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ...........

ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ? ΟΧΙ

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ? ΟΧΙ ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ? ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΝ ΖΟΦΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ? ΠΟΙΑ ? ΠΟΙΟΣ ?

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΕΛΛΗΝΑ , ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: