19 Ιουν 2009

Μονάδα φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα

http://www.protothema.gr/content/data/upimages/vassilis/aerio-mikri90.jpg

Μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία, σε συνδυασμό με την τρίτη δεξαμενή που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Ρεβυθούσα, θα συμβάλει στην επάρκεια ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας μας. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, από το βήμα της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Ενεργειακού Διαλόγου Νοτιανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιεί από χθες στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Πιθανότερος τόπος εγκατάστασης της μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα θεωρείται η Καβάλα και ειδικότερα ο χώρος του εργοστασίου της ΒΦΛ, εξαιτίας των λιμενικών εγκαταστάσεων και της βιομηχανικής υποδομής που διαθέτει, αλλά και της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο μετοχικό σχήμα της επιχείρησης. Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι οι νέες μονάδες θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για μείωση της εξάρτησης και αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τη χωροθέτηση της μονάδας της Β. Ελλάδας όσο και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον αγωγό που θα διασυνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού ITGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία), που θα χρηματοδοτηθούν με 180 εκατ. ευρώ από το συνολικό ενεργειακό πακέτο, ύψους 4 δισ. ευρώ, της Ε.Ε. "Μαζί με τον αγωγό South Stream, τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Ε.Ε.", υπογράμμισε.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

"Σήμερα το 72% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας καλύπτεται από εισαγωγές. Ο στόχος είναι μέχρι το 2020 να προστεθούν στο ενεργειακό ισοζύγιο 5.000-7.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", ανέφερε, διερωτήθηκε ωστόσο αν το σύστημα μπορεί να απορροφήσει τα επιπλέον MW και παραδέχτηκε ότι "απέχουμε πολύ από το στόχο". Τέλος ανακοίνωσε ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος "Εξοικονομώ" στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που όπως είπε είναι οι πιο ενεργοβόρες δομές της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

“Οι πολλαπλές οδοί διέλευσης είναι αυτές που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια”, υποστήριξε από την πλευρά του ο επιτετραμμένος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα Μιχαήλ Σάβα, απαντώντας εμμέσως στο σύνολο των εισηγητών που αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαφοροποίησης και των προμηθευτών ενέργειας. Πρότεινε ακόμη τη δικτύωση των αγωγών και την επέκταση της μεταφορικής τους δυνατότητας, καθώς και την κατασκευή νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια των χωρών της Ευρώπης. Σήμερα η Ε.Ε. είναι ο “καλύτερος πελάτης” της Ρωσίας, καθώς απορροφά το 85% των εξαγωγών ενέργειας που κάνει η χώρα. Ο ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στη σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς και στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, τον οποίο χαρακτήρισε "έργο χαμηλού κόστους και ρίσκου, με σημαντικά οφέλη για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό".

Την ανάγκη για παροχή ενέργειας σε χαμηλές τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη επισήμανε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας Σλαβ Σλάβοφ, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. "Πρέπει να δημιουργηθεί μια ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή, στο βαθμό που το έχουν πετύχει και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης", τόνισε από την πλευρά του ο πρεσβευτής για την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή και συντονιστής του έργου Nabucco στο ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Πέτερ Πόπτσεφ.

ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τον ενεργειακό τομέα στα Βαλκάνια, που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ Παντελής Κάπρος, οι ρυθμοί αύξησης της ενεργειακής ζήτησης στα Βαλκάνια προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 0,2% (από το 2% που είχε εκτιμηθεί προ κρίσης). "Το ενεργειακό πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί κυρίως στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε συνδυασμό με το έλλειμμα της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί συνθήκες για διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο χώρες", σημείωσε στο περιθώριο του συνεδρίου ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής.

Έρευνα: Στροφή της ΝΑ Ευρώπης σε πυρηνική ενέργεια, άνθρακα και λιγνίτη

Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΜΠ, η βιομηχανία της ΝΑ Ευρώπης θα στραφεί προς τον άνθρακα και το λιγνίτη, καθώς στο μέλλον οι τιμές του φυσικού αερίου δεν φαίνεται ότι θα είναι ανταγωνιστικές ως προς τις δύο αυτές πηγές. Όσο για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η τάση θα παραμείνει αυξητική. Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον οι επιχειρήσεις εμφανίζονται συγκρατημένες, λόγω του μεγάλου κόστους που έχουν οι ενεργειακές επενδύσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης, προβλέποντας στροφή στην πυρηνική ενέργεια και στον άνθρακα. Σύμφωνα μάλιστα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΕΜΠ, το 2030 η πυρηνική ενέργεια θα καλύπτει το 7,8% των συνολικών ενεργειακών αναγκών αντί του 4,9% που είχε προβλεφθεί πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Πρόβλεψη ενεργειακού ισοζυγίου στη ΝΑ Ευρώπη για το 2030

2005 / 2009 (αναθεωρημένη)

Φυσικό αέριο, 18%, 24%

Πετρέλαιο, 36%, 36%

Πυρηνική ενέργεια, 4,9%, 7,8%

Με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΕΝΕ Π. Κάπρος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: