6 Ιουν 2009

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ , ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Η Γαλλία στήνει την Κυριακή τις κάλπες των ευρωεκλογών έπειτα από μία μάλλον βαρετή προεκλογική εκστρατεία, η οποία χτύπησε όμως ξαφνικά «κόκκινο» σε ένα χαοτικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με ανταλλαγή προσβολών μεταξύ των υποψηφίων. Αποκορύφωμα, η σχεδόν απροκάλυπτη κατηγορία του Φρανσουά Μπαϊρού κατά του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ για παιδεραστία.

Τα σφοδρότερα πυρά αντήλλαξαν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, προεδρικός υποψήφιος τον οποίο απέκλεισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 για να συντριβεί με τη σειρά της από τον Νικολά Σαρκοζί, και ο ηγέτης της πολιτικής ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ηγετική μορφή του κινήματος του Μάη του '68 Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Ο κεντρώος ηγέτης του γαλλικού Δημοκρατικού Κινήματος, ο οποίος είχε καταγγείλει εκ των προτέρων ότι είναι το θύμα κυβερνητικής συνωμοσίας στην οποία εμπλέκονται και οι δημοσκόποι της χώρας, προκάλεσε πραγματικό σοκ κατηγορώντας τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ότι είναι παιδεραστής.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς προσβολών στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Πέμπτης που ξεκίνησαν με τη δήλωση Μπαϊρού ότι ο αρχηγός των Πράσινων είναι φίλος του Νικολά Σαρκοζί. «Παίζοντας αυτού του είδους το παιχνίδι μπροστά στους πολίτες, σου λέω, συνάδελφε, δεν θα γίνεις ποτέ πρόεδρος, γιατί είσαι αξιολύπητος» ήλθε το «χτύπημα» του Κον-Μπεντίτ σε πρώτο ενικό.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι ο ηγέτης των Πράσινων δεν είναι σε θέση να τον προσβάλει, καθώς ο ίδιος είναι υπεύθυνος για «μια σειρά από ατιμίες». Και όταν τον προκάλεσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ να δώσει παραδείγματα, ο Μπαϊρού δεν σταμάτησε…

«Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά το βρίσκω ανέντιμο να έχω προβάλλει και δικαιολογήσει πράξεις, που έχουν να κάνουν με παιδιά, τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες» είπε, σύμφωνα με περιγραφή του θυελλώδους ντιμπέιτ από το δικτυακό τόπο του France 24.

Ήταν μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη αναφορά στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, The Grand Bazaar, στο οποίο περιγράφει τις συναντήσεις του με παιδιά όταν ζούσε σε κοινόβιο της Γερμανίας τη δεκαετία του 1970.

Όταν το βιβλίο απείλησε την καριέρα του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στην ευρωπαϊκή πολιτική πριν από εννέα χρόνια, ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε ξεπεράσει ποτέ τα όρια και έλαβε την στήριξη γονιών που ήταν πρώην μέλη της κοινότητας.

Η συνέχεια του ντιμπέιτ δεν ήταν λιγότερο ταραχώδης. Ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελενσόν είπε στην παρουσιάστρια Αρλέτ Σαμπό να «πάει στο διά...», θεωρώντας ότι δεν του έδωσε αρκετό χρόνο να μιλήσει.

Ούτε και έλλειψαν τα «θερμά επεισόδια» ανάμεσα στην Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, τόσο με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, όσο και με τον αντικαπιταλιστή Ολιβιέ Μπεσασενσό, τους οποίους κατηγόρησε ότι υποτιμούν τους Γάλλους. Και ο Μπεσασνσό της απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι όταν την ακούει να μιλάει είναι
σαν να συμμετέχει σε φασιστική παρέλαση
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: