9 Ιουν 2009

Νέα «ευρω-καταδίκη» για την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) αποφάνθηκε ότι η Τουρκία αρνήθηκε σε μία πολίτη της το «δικαίωμα στη ζωή», επειδή δεν απέτρεψε το φόνο της από το γαμπρό της, και διέταξε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση.

Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός κράτους, επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν πολίτη του από οικογενειακή βία, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης Οπούζ εναντίον Τουρκίας, η Τουρκία κρίθηκε επίσης ένοχη για παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση και τις διακρίσεις, και διατάχθηκε να καταβάλει το ποσό των 36.500 ευρώ στην αιτούσα, της οποίας ο πρώην σύζυγος σκότωσε τη μητέρα της, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ECHR.

Περίπου το 50% των γυναικών στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι τους, ενώ δεκάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε «εγκλήματα τιμής», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Η αιτούσα στην υπόθεση ενώπιον του ECHR και η μητέρα της είχαν κατ' επανάληψη ενημερώσει τις Αρχές ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο και είχαν ζητήσει προστασία τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ των ετών 1998 και 2002, αλλά και ένα μήνα πριν η μητέρα της πρώτης πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Η αιτούσα και η μητέρα της υπέστησαν τραύματα επικίνδυνα για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αρκετών περιστατικών κακομεταχείρισης από τον πρώην σύζυγο της αιτούσας, συμπεριλαμβανομένου ενός, κατά το οποίο τραυμάτισε με μαχαίρι τη σύζυγό του και για το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πλήρωσε λίγες εκατοντάδες ευρώ πρόστιμο.

Κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τουρκικό δικαστήριο, όταν πυροβόλησε την πεθερά του, αφού εκείνη επιχείρησε να μεταβεί σε άλλη πόλη με την κόρη της, προστίθεται στην ανακοίνωση του ECHR.

Αποφυλακίστηκε ωστόσο, επειδή εκκρεμούσε η εκδίκαση έφεσής του, με το σκεπτικό ότι διέπραξε το φόνο, για να προστατεύσει την «τιμή» της οικογένειάς του και επανέλαβε τις παρενοχλήσεις της πρώην συζύγου του.

ΠΗΓΗ

Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ , ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗ , ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. , ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΤΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: