1 Ιουν 2009

«Ναι μεν αλλά» των Τούρκων για την Ε.Ε. - ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ανανεωση)

Εντονη συντηρητικοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, με ξενοφοβικά αισθήματα και σύγχυση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάζει έρευνα του πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχιρ της Κωνσταντινούπολης που δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο.Το ένα τέταρτο των Τούρκων δεν γνωρίζει αν η χώρα τους ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 28% πιστεύει ότι η ΕΕ «σίγουρα έχει στόχο» τη διάλυση της Τουρκίας.

Το 48% θεωρεί ότι η διάλυση της Τουρκίας είναι ανάμεσα στους στόχους της ΕΕ ενώ το 28% πιστεύει ότι η ΕΕ στοχεύει στη διάδοση του Χριστιανισμού και το 28% θεωρεί ότι «σίγουρα» στοχεύει στη διάδοση του Χριστιανισμού.Η έρευνα του πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ έγινε σε συνεργασία με το βρετανικό Υπουργείο των Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε σε 34 πόλεις της Τουρκίας με δείγμα 1715 ερωτηθέντων και παρουσιάζει την τουρκική κοινωνία να τρέφει αμφίδρομα αισθήματα απέναντι στην Ευρώπη, με το 48% να πιστεύει ότι η ΕΕ έχει στόχο τον εκδημοκρατισμό των χωρών που βρίσκονται κάτω από δικτατορικό καθεστώς και το 28% να πιστεύει ότι η ΕΕ «σίγουρα» έχει στόχο τον εκδημοκρατισμό των χωρών αυτών.

Το 40% των Τούρκων επιθυμεί η χώρα τους να γίνει μέλος της ΕΕ και το 16% το επιθυμεί «πάρα πολύ». Ωστόσο το ογδόντα τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, ό,τι και να κάνει η Τουρκία η ΕΕ δεν πρόκειται να την δεχτεί ποτέ ως μέλος της. Μόνο το είκοσι τοις εκατό θεωρεί ότι αν η Τουρκία εφαρμόσει τους κανονισμούς της ΕΕ και προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να προσαρμοστεί στους κανονισμούς της ΕΕ, θα γίνει δεκτή ως μέλος της ΕΕ.Το εβδομήντα έξι τοις εκατό θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα επηρεάζει αρνητικά την άποψη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Εντονος παραμένει και ο αντιαμερικανισμός των Τούρκων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, πολιτικές απόψεις και ηλικιακές κατηγορίες. σύμφωνα με την έρευνα. Οι ΗΠΑ θεωρούνται από τους Τούρκους ως ο κύριος υπεύθυνος για τα σοβαρά προβλήματα του πλανήτη.Τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το ακραίο Ισλάμ αποτελεί απειλεί για την Τουρκία αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως το ογδόντα τοις εκατό θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές απειλές στον κόσμο κατά του Ισλάμ..Εννέα στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να βρεθούν ειρηνικοί τρόπο για την αποδοχή των δικαιωμάτων και της ταυτότητας των Μουσουλμάνων από τη Δύση.Ογδόντα δυο τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν το ΡΚΚ σοβαρή απειλή για την Τουρκία και μόνο το οκτώ τοις εκατό δεν το θεωρεί απειλή.

Για τους Τούρκους, οι πιο φιλικές χώρες είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Παλαιστίνη ενώ οι χώρες που αντιπαθούν περισσότερο είναι το Ισραήλ ακολουθούμενο από την Αρμενία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η έκτη πιο αντιπαθητική χώρα για τους Τούρκους.

Εξαιρετικά ενδεικτική της «ριζοσπαστικοποίησης» της τουρκικής κοινωνίας είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.Στο ερώτημα αν σε περίπτωση ανεργίας το δικαίωμα εργασίας ανήκει κατά προτεραιότητα στον άνδρα παρά στη γυναίκα, το σαράντα επτά τοις εκατό πιστεύει ότι ανήκει στον άνδρα.Το είκοσι τέσσερα τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κόρη μιας οικογένειας πρέπει να κληρονομεί το ήμισυ μόνον της κληρονομιάς και το δώδεκα τοις εκατό πιστεύει «σίγουρα» κάτι τέτοιο.

Το σαράντα τοις εκατό πιστεύει ότι είναι αμαρτία για μια γυναίκα να κυκλοφορεί με μαγιό και το δέκα οκτώ τοις εκατό πιστεύει «σίγουρα» κάτι τέτοιο.Το εξήντα τέσσερα τοις εκατό πιστεύει ότι μια γυναίκα πρέπει να ζητήσει άδεια από τον άνδρα της για να δουλέψει και το είκοσι τοις εκατό πιστεύει «σίγουρα» κάτι τέτοιοο σαράντα τρία τοις εκατό πιστεύει ότι οι μουσουλμάνες δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς μαντίλα και το δέκα εννέα τοις εκατό πιστεύει «σίγουρα» κάτι τέτοιο. Το δέκα έξι τοις εκατό πιστεύει ότι μια παντρεμένη γυναίκα που διαπράττει μοιχεία πρέπει να λιθοβολείται.Το έξι τοις εκατό πιστεύει «σίγουρα» κάτι τέτοιο ωστόσο το σαράντα τέσσερα τοις εκατό ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτό είναι «σίγουρα» λάθος και το τριάντα τέσσερα τοις εκατό πιστεύει ότι είναι λάθος.

Εξαιρετικά συντηρητικοί εμφανίζονται οι Τούρκοι και στις σχέσεις τους με το διπλανό τους.Οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν επιθυμούν να έχουν γείτονα που πίνει αλκοολούχα ποτά, το εξήντα επτά τοις εκατό δεν θέλει οι γείτονές του να συζούν χωρίς να είναι παντρεμένοι και το εξήντα έξι τοις εκατό δεν θέλει γείτονες που δεν πιστεύουν στο θεό.
Το εξήντα τέσσερα τοις εκατό δεν θέλει να έχει εβραίους γείτονες και το πενήντα δυο τοις εκατό δεν θέλει χριστιανούς γείτονες με το σαράντα τρις τοις εκατό να μη θέλει αμερικανούς γείτονες. Το τριάντα έξι τοις εκατό δεν θέλει να έχει γείτονα του οποίου η κόρη φορά σορτς.

Στο ερώτημα ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα κατά σειρά προτεραιότητας, το εξήντα δυο τοις εκατό θεωρεί τη θρησκεία, το δέκα έξι τοις εκατό τον «κοσμικό χαρακτήρα» και μόλις το δέκα τρια τοις εκατό τη «δημοκρατία», με μόνο το πέντε τοις εκατό να επιλέγει την «εθνική ταυτότητα».
iKypros

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: