17 Ιουν 2009

ΣΕΡΡΕΣ: Μια νέα Τιχουάνα στα σύνορα με Βουλγαρία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η απασχόληση ανασφάλιστων Βούλγαρων εργατών στο νομό Σερρών και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλέκος Απιδόπουλος ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και του εισαγγελέα.

Η ιστορία αυτή θυμίζει κατά πολύ την περίπτωση της πόλης των συνόρων Μεξικό – ΗΠΑ την γνωστή Τιχουάνα, όπου ο συνωστισμός κάθε μέρα στις δύο πλευρές των συνόρων είναι απρόβλεπτος.
Στην δική μας περίπτωση 500 Βούλγαροι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα, εργάζονται σε επιχειρήσεις, οικοδομικές δραστηριότητες και αγροτικές καλλιέργειες και επιστρέφουν σε λιγότερο από μία ώρα στην πατρίδα τους.
Αμείβονται με 20-30 ευρώ την ημέρα, χωρίς ασφάλιση ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, το μεροκάματο αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από ό,τι στη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε ότι επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις πήραν στις θέσεις των απολυμένων Βούλγαρους εργάτες και εμποδίζουν την είσοδο στους συνδικαλιστές κάθε φορά που επιχειρούν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει, ή κρύβουν τους αλλοδαπούς. Οι καταγγελίες έφτασαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, τόνισε ο Α. Απιδόπουλος, και για τον ΟΑΕΔ είπε ότι αρνείται να συνεργαστεί με το Εργατικό Κέντρο. Ζητεί την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για να επιτραπεί η είσοδος στις επιχειρήσεις.

Η ανεργία στο νομό Σερρών ξεπερνά το 20% και μαζί με τη μαύρη εργασία το 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς εκβιασμών από τους εργοδότες που πιέζουν για ελαστικοποίηση και μείωση αποδοχών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: