10 Ιουλ 2009

Σε εξέλιξη η χωροθέτηση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

[greece_turkey.gif]

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί η προκαταρκτική μελέτη χωροθέτησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προς έγκριση, από τη διεθνή κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline (TBP). Στη συνέχεια, η μελέτη θα σταλεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης, στο νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου και σε φορείς του νομού, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Αυτό τονίσθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού τμήματος της TBP, Χρήστο Δήμα, οποίος μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, ενώ ήταν παρόντες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αλλά και οικολογικών οργανώσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των φορέων στον Έβρο και τη Ροδόπη είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες για το έργο, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ζητήσουν την τήρηση των αυστηρών όρων προστασίας του περιβάλλοντος, που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από την πλευρά του ο κ. Δήμας χαρακτήρισε ιδιαίτερα γόνιμο και παραγωγικό το διάλογο που έγινε και τόνισε πως, «οι κανονισμοί που θα υπάρχουν στο λιμάνι θα ξεπερνούν τις συνθήκες και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «δε θα γίνονται δεκτά, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, πλοία που δε θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς».
Πρόσθεσε ακόμη πως, τόσο στο στάδιο της κατασκευής, όσο και στη φάση της λειτουργίας του αγωγού, θα καταγράφεται, σε ετήσια βάση, η χλωρίδα και η πανίδα της θάλασσας, ώστε να παρακολουθούνται οι τυχόν επιπτώσεις από το έργο.
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική μελέτη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση δεξαμενών στην περιοχή του Άβαντος και την κατασκευή ενός μικρού λιμανιού στον Απαλό. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης κι ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες ελλιμενισμού ειδικών σκαφών, που θα υποστηρίζουν τον αγωγό.
Από την πλευρά του, ο νομάρχης Έβρου και πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης των τοπικών φορέων, Νίκος Ζαμπουνίδης, δήλωσε πως από την επιτροπή θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός «για την πρόσληψη ενός επιστημονικού συμβούλου, ο οποίος θα δίνει απαντήσεις έγκαιρα, σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν».
Ανέφερε ακόμη πως εκτιμά ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκριθεί και ο προϋπολογισμός, «ώστε να μπορεί η Επιτροπή Διαβούλευσης να αξιοποιεί ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ό,τι άλλο απαιτείται, ώστε να μπορούμε να τεκμηριώσουμε τις όποιες απόψεις μας και να μπορούμε να απαντούμε με επιστημονική γνώση, τόσο στην εταιρεία κατασκευής του αγωγού και τους μελετητές, αλλά και στα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας και του κάθε φορέα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: