4 Ιουλ 2009

Συμφωνία Μπερίσα-Μέτα για κυβέρνηση συνασπισμού στην Αλβανία

O επικεφαλής του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε το Σάββατο ότι αποδέχεται πρόταση που του έκανε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Έχουμε πολλά κοινά σημεία στα προγράμματά μας και πάνω απ’ όλα ο κοινός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε Μπερίσα, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Μέτα δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, αν και «η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη».

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως πως, ακόμα κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, η ισχνή πλειοψηφία δεν θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

«Ύστερα από διαβουλεύσεις με ντόπιους και ξένους παράγοντες αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε την πολιτική κρίση» ανέφερε ο Μέτα. Πρόσθεσε πως θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα χρειαστούν για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Προεκλογικά, πάντως, είχε αποκλείσει τη συνεργασία με το κόμμα Μπερίσα.

Η παράταξη Μέτα κατάφερε να εξασφαλίσει 4 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και μετατράπηκε σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μια και το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 70 από τις 140 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο συνασπισμός «Ενωση για την Αλλαγή», υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξασφάλισε 66 έδρες.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών συνεχίζουν την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: