16 Αυγ 2009

Ένταση στην Παναγία Σουμελά κατά την επίσκεψη Πόντιων προσκυνητών

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3N3pzfw_QOeNpyUjDtyqkjxY_yzLSrrcDd9clRnbN-jzlwFgyK7wAvpUGPMuKjKxSJbuwLGpaAoGxt-FtiRnnJvhRLotRUam-4GBTcx6n3bQg17oC13k4vcLXWUABLRbWc__hE3fTcas/s400/sumela_monastery.jpg

Ένταση δημιουργήθηκε στην Παναγία Σουμελά κοντά στην Τραπεζούντα, όταν οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν σε περίπου 500 προσκυνητές, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία και τη Γεωργία, να πραγματοποιήσουν λειτουργία στην ιστορική μονή, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η διευθύντρια του Μουσείων Τραπεζούντας, Νιλγκιούν Γιλμάζερ παρενέβη δυναμικά και διέκοψε το προσκύνημα, παίρνοντας από τους προσκυνητές τα κεριά που είχαν ανάψει στο χώρο της μονής. Όπως υποστήριξε, ο ιστορικός χώρος λειτουργεί ως μουσείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η τέλεση λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα των προσκυνητών επέμεινε στο αίτημά της να προσευχηθεί και ακολούθησε μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των προσκυνητών και των ανδρών της εταιρείας φύλαξης του χώρου.

Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε’ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη με την συμμετοχή του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στην ομάδα των προσκυνητών συμμετείχαν και δύο ιερείς. Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης υπενθύμισε την ποντιακή του καταγωγή και επισήμανε ότι επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά καθαρά για θρησκευτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα.

[pr2.jpg]

ΠΗΓΗ

Έκτροπα διαδραματίστηκαν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πριν λίγη ώρα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα όταν ομάδα Ελλήνων και Ρώσων εισήλθαν για να τελέσουν την καθιερωμένη λειτουργία. Η Τουρκική αστυνομία και άνθρωποι με πολιτικά προπηλάκισαν πολίτες και Ιερείς μεταξύ των οποίων ο Στέλιος Παπαθεμελής. Εκτός από τις χειροδικίες έφτασαν στο σημείο να υποχρεώσουν ιερείς να βγάλουν τα ράσα, διέκοψαν την τελετή, βιαιοπράγησαν και ενάντια στον Έλληνα πολιτικό που επέμεινε να παραμείνει στο ναό και να συνεχίσει την Ιερουργία.

Αναμένεται η αντίδραση του Ρωσικού και Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Προξενεί πάντως εντύπωση αυτή η ενέργεια που παραπέμπει στις μαύρες ημέρες του Κεμαλικού κράτους δολοφόνου, λίγες ημέρες μάλιστα μετά την προσέγγιση Πούτιν – Ερντογάν για σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Νεώτερα σε λίγο, προφανώς θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινωσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

ΠΗΓΗ

[trapezwqe4q4q34234.jpg]

Δεν υπάρχουν σχόλια: