12 Αυγ 2009

Στη Χάγη «στέλνουν» την Τουρκία οι Κύπριοι

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcIMtYL5TjN7FJE9a9_L-ARSfJYK-y_eb949JJL9gB1fchL0suceYiz2CMYP5fNkW4S3DYKbmSVBPjBZ1Gcpm70JxzdtWUKGqvgExEVkG5_mP9Zi6dOD_KUQsGnVFvdRXaiwM34h7W1wE/s400/kiprosagnooumenoi93.jpg

Σε μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) φαίνεται να προσανατολίζονται εκ νέου πλέον στην Κύπρο μετά και τη νέα αποκάλυψη των τουρκικών θηριωδιών αναφορικά με την εκτέλεση των πέντε αιχμαλώτων ελληνοκύπριων στρατιωτών, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το στοιχείο εκείνο που σύμφωνα με νομικούς κύκλους της Μεγαλονήσου και τις δημόσιες τοποθετήσεις πρώην ανώτατων δικαστικών σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο των οικογενειών των θανόντων είναι ακριβώς η ύπαρξη των φωτογραφικών ντοκουμέντων.

Στις φωτογραφίες του τούρκου φωτογράφου Ερκιν Κουνούσκεβερ οι πέντε εθνοφρουροί, Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκος είναι ζωντανοί και απεικονίζονται γονατισμένοι και με τα χέρια στα κεφάλια τους μπροστά από τους τούρκους στρατιώτες που τους συνέλαβαν. Η παραβίαση του δικαίου του πολέμου και των διεθνών συμβάσεων αναφορικά με την τύχη των αιχμαλώτων είναι οφθαλμοφανής, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, καθώς ουδέποτε οι πέντε εθνοφρουροί καταγράφηκαν στους καταλόγους αιχμαλώτων, δεν αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τις ανταλλαγές και, όπως αποδεικνύεται, εκτελέστηκαν άνανδρα την ίδια ημέρα της σύλληψης από ομάδες της τουρκοκυπριακής πολιτοφυλακής.

http://www.cyprusnet.gr/CyprusnetImages/Genikes/085.JPG

« Το ζητούμενογια τον κυπριακό Ελληνισμό και τις οικογένειες που ακόμη αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους πρέπει να είναι η πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, με πλήρη και ολομέτωπη συνέχιση του νομικού αγώνα» ήταν το σχετικό σχόλιο στην τηλεόραση του ΡΙΚ του πρώην δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Λουκά Λουκαΐδη. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λουκαΐδη, και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εντείνει τις πιέσεις της για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο ζήτημα των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί ήδη σε οικογένειες αγνοουμένων ή έχουν κατοχυρωθεί σε διμερείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων.

http://www.agrino.org/greeklibrary/projects/cyprus1974/images/missings/missing_soldier_400_bg.jpg

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εκκρεμών ατομικών προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ παραμένει σε διψήφια επίπεδα, αλλά όπως τονίζεται από διάφορους νομικούς της Μεγαλονήσου, οι εξελίξεις μετά τη νέα αποκάλυψη εκτέλεσης αιχμαλώτων ευνοούν τη θετική έκβασή τους, προσθέτοντας ακόμη πειστικότερα επιχειρήματα στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Γ ια το ίδιο θέμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κύπριο ομόλογό του κ. Μ. Κάρογιαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας τόνισε την πρόθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου να απευθυνθεί επισήμως για τις νέες διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση των αγνοουμένων και των μακάβριων ευρημάτων και ταυτοποιήσεων της Διερευνητικής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στα Κοινοβούλια της Διεθνούς, Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

Εν τω μεταξύ, το έργο των συνεργείων εκταφής, ανεύρεσης και εξέτασης των λειψάνων των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων συνεχίζεται. Στην παρούσα φάση διεξάγονται έρευνες και ανασκαφικά έργα στις επαρχίες Κερύνειας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Ως σήμερα και έπειτα από επτά χρόνια επίμονων προσπαθειών έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 93 Ελληνοκυπρίων, αγνοουμένων της εισβολής του 1974, και 35 εθνοφρουρών, πεσόντων στις μάχες του ίδιου καλοκαιριού. Οι ίδιες ερευνητικές προσπάθειες έχουν οδηγήσει στην ταυτοποίηση των οστών και 44 Τουρκοκυπρίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αγνοούμενοι από την περίοδο 1963- 64, αλλά και τις μάχες του 1974.

ΒΗΜΑ

http://lh3.ggpht.com/kdrandakis/SERFLjJQWeI/AAAAAAAAG9g/w79jhzEJrZo/clip_image012_thumb%5B1%5D.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: