«Θα αποτελούσε τρέλα, εάν αποδεχόμασταν ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι τον συνοδεύουν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Γερμανία.
«Δεν υπάρχει νομική πράξη, με την οποία η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει τη Μακεδονία να αποδεχθεί την θέση της Αθήνας», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ. «Η Μακεδονία δεν υπαναχώρησε από τη θέση της περί διπλής ονομασίας, στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Έχουμε καλές σχέσεις με τον νότιο γείτονά μας. Το πρόβλημα για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας εντοπίζεται στις πολιτικές ελίτ. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας», φέρεται ότι ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ντνέβνικ».
ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ
«Τι είναι η γλώσσα τους; Η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Όμως, αυτό είναι έξω από τα ζητούμενα της ενδιάμεσης συμφωνίας.»
«Το ερώτημα σχετικά με την εθνότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας έπεται της λύσεως της ονομασίας και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λύση. Νομίζω ότι η μη συμπερίληψη του θέματος της εθνότητας και της γλώσσας στις προτάσεις Νίμιτς θα μπορούσε να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.»
«Πιστεύω ότι όσα υπόλοιπα χρωστάμε από την εποχή του Εμφυλίου πρέπει να εξαλειφθούν. Είχαμε λάβει απόφαση το 2003 να κάψουμε τα κόκκινα δελτία, δηλαδή τα δελτία των ανθρώπων σλαβομακεδονικής καταγωγής των οποίων απαγορεύεται η έλευση στην Ελλάδα. Αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα εγείρουν αξιώσεις σχετικά με παλαιές περιουσίες, μπορούν να πάνε στα δικαστήρια να τις διεκδικήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις τέτοιες που να εμποδίζουν να λύσουμε το πρόβλημα με τη FYROM σε σχέση με το όνομα. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένας χώρος γεμάτος προβλήματα. Δεν είναι σωστό το θέμα του ονόματος να βαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να καθιστά τη FYROΜ ένα μέρος από την οποία θα ξεκινήσουν προβλήματα τα οποία θα μεταλαμπαδευθούν και σε άλλες περιοχές. Η εξάλειψη αυτών των υπολοίπων από τον Εμφύλιο είναι μια σωστή κίνηση και περιορίζει ακόμα περισσότερο το πρόβλημά μας με τη FYROM στο θέμα του ονόματος.»
«H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος.»
Υπάρχει τίποτα που σας κάνει να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία θα λύσει το πρόβλημα;
«Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.»
ΤΙ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 2003 ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ? ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ .... ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ) ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ή ΑΥΤΟΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ Ή ΗΤΑΝ ΠΡΟΙΟΝ "ΚΡΥΦΗΣ" ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .... ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ?
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ .... ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" ΕΘΝΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" .... ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ? ΠΟΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ? ΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ .... "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΥΛΑ .... ΠΡΑΣΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου