15 Σεπ 2009

Διαμαρτυρία με πανώ για την παρουσία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή

Διαμαρτυρία με πανώ για την παρουσία του τουρκικού προξενείου στην ΚομοτηνήΗ διαμαρτυρία με κάποιο πανώ και θέμα το «κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή που έγινε με πρωτοβουλία σχετικής ομάδας που δραστηριοποιείται και στο διαδίκτυο και της κίνησης του Αντιφωνητή, φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό ζήτημα που πολλές φορές ο «Χρόνος» με τεκμηριωμένη δημοσιογραφική προσέγγιση και δεκάδες συνεντεύξεις είχε αναδείξει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ανάδειξη του ζητήματος είναι ουσιαστική θα διαφωνούσαμε μόνο με τον τρόπο που έγινε στα κλεφτά και με τον χρόνο που έγινε μεσούση της προεκλογικής περιόδου.

Για την ενέργεια αυτή μιλήσαμε με τον Παρι Καλοδημίδη που υποστήριξε την όλη πρωτοβουλία με στόχο να αρχίσει ένα διάλογος στην πόλη σχετικά με την ύπαρξη του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, ενώ τίθενται βασικά ερωτηματικά.

Η ίδια η κίνηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Τι εξυπηρετεί η ύπαρξή του;
Ποιο θα ήταν το μειονοτικό θέμα της Θράκης αν έλειπε η διαβρωτική δράση του Τουρκικού προξενείου Κομοτηνής; Όλοι γνωρίζουν την πραγματική αιτία πλήθους προβλημάτων στην περιοχή, όμως κανείς δεν τολμάει να την ονομάσει ρητά και ταυτόχρονα να αναδείξει το ζήτημα ασφάλειας για την ελληνική πολιτεία και πλειονοτική κοινωνία, το ζήτημα εκδημοκρατισμού και ένταξης της μειονοτικής κοινωνίας, το ζήτημα εξορθολογισμού και εξομάλυνσης της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Θράκης.
Ποιος χρειάζεται το Προξενείο της Τουρκίας στην πόλη μας;
- Υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στη Θράκη;
- Υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες – ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία – που δικαιολογούν μια τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή;
- Υπάρχουν μειονοτικά δικαιώματα που, μέσα στη σύγχρονη Ελλάδα της ΕΕ, έχουν ανάγκη έναν τέτοιο «εγγυητή», όπως π.χ. τον βλέπουμε να τα προσφέρει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν;
- Ή μήπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που η Τουρκία την έχει κάνει κουρελόχαρτο από την ημέρα της υπογραφής της, χρειάζεται την κηδεμονία του βιαστή της;

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική σε όλα τα παραπάνω, λέει η κοινή λογική.
Ποιος ο λόγος τότε της ύπαρξής του στη Θράκη;
Μήπως η συντήρηση ενός παρακρατικού μηχανισμού που οδηγεί τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας σε γκετοποίηση;
Μήπως η δημιουργία - χειραγώγηση κάποιων μειονοτικών ηγεσιών για τον έλεγχο της μειονοτικής κοινωνίας;
Μήπως η μεθόδευση ενεργειών που εκτουρκίζουν Πομάκους και Ρομά για να δημιουργήσουν μέσα από αυτήν την εθνοκάθαρση «τουρκική μειονότητα»;

Όλα τούτα τα γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία, μα δεν μιλάει. Άλλοι λόγω οικονομικών συμφερόντων, άλλοι λόγω πολιτικών βλέψεων, άλλοι λόγω εφησυχασμού με το άλλοθι των «αρμοδίων» που δήθεν «ξέρουν τι κάνουν», δεχόμαστε όλοι την παρουσία του …λύκου μέσα στο μαντρί.

Είναι όμως άμεση ανάγκη να γίνει ένας δημόσιος, δημοκρατικός διάλογος για το ζήτημα και η θρακική κοινωνία να εκφράσει τη βούλησή της. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κίνημα που θα προτάσσει τα αληθινά προβλήματα του τόπου, τα οποία έχουν φτάσει σε τέτοιον παροξυσμό, που η επίλυσή τους είναι όρος όχι μόνο συλλογικής αλλά και ατομικής προόδου κι επιβίωσης.
Η απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής είναι ένα τέτοιο μείζον θέμα που δεν μπορεί να σκεπάζεται διαρκώς από σιωπή. Αν είμαστε πράγματι κοινωνία πολιτών, έχουμε λόγο και πρέπει ν’ ακουστεί!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ www.proxeneio-stop.org

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ "ΧΡΟΝΟ"

1 σχόλιο:

Proxeneio-Stop.org είπε...

http://www.proxeneio-stop.org
Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου από τη Θράκη.
Υπογράψτε το αίτημα!
http://www.gopetition.co.uk/online/30752.html