6 Σεπ 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ

http://danishaffairs.files.wordpress.com/2008/05/trojanhorseturkey.jpg

Νταβούτογλου κατά αρνητών της τουρκικής ένταξης

Εναντίον των χωρών που διαφωνούν με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. στράφηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Οι αρνητές της ένταξής μας στην Ε.Ε. βλάπτουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η στάση χωρών, όπως της Γαλλίας, «σπέρνει» την αμφιβολία στο πνεύμα των Τούρκων και «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Οι αρνητικές φωνές που ακούμε πάντα εκ μέρους ορισμένων χωρών της ΕΕ σπείρουν την αμφιβολία στους συμπολίτες μας και βλάπτουν τις προσπάθειες μας, για να εξακολουθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις» εκτίμησε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter το Σάββατο, οπότε και θα θα συναντηθεί στην Στοκχόλμη με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, η Τουρκία έκανε μεταρρυθμίσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια, όπως η θρησκευτική ελευθερία ή η ελευθερία της έκφρασης, η κατάργηση της θανατικής ποινής ή οι εκπομπές ραδιοφώνου στην κουρδική γλώσσα. Πρόκειται για «σιωπηλή επανάσταση», την οποία βλάπτουν οι επικριτές της ένταξης της Τουρκίας, λέει.

«Η Σουηδία σκέπτεται όπως και εμείς, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι μια ισχυρή και αλληλέγγυα οντότητα, όσο η Τουρκία μένει έξω από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό η υποστήριξη χωρών όπως η Σουηδία με την αντικειμενική και ενθαρρυντική στάση τους έχει μεγάλη σημασία στην διαδικασία αυτή» τονίζει ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ

http://www.economist.com/images/20060722/D2906EU0.jpg

Πεπεισμένος για την ένταξη της Τουρκίας στη Ε.Ε. ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει σίγουρος για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του, την ώρα που ο Γάλλος ομόλογός του τονίζει πως έχουν προτεραιότητα οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Πεπεισμένος για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ δήλωσε σήμερα από τη Στοκχόλμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, παρά την αντίθεση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Γάλλοι, Βρετανοί και οι άλλοι συνάδελφοί μας θα σεβαστούν τη δέσμευση της Ε.Ε. όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Τουρκίας», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Στοκχόλμη.

«Δεν χρειάζεται να πείσουμε τις χώρες που αντιτίθενται ή διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά την ένταξη της Άγκυρας, καθώς έχει ήδη καθοριστεί (!!!!! ΑΠΟ ΠΟΥ ?) ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια στιγμή από την Στοκχόλμη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επανέλαβε τη θέση της χώρας του. Σε ερώτηση που του έγινε για την υποστήριξη της Σουηδίας στην ένταξη της Τουρκίας, ο Κουσνέρ απάντησε: «άλλες (χώρες της Ε.Ε.) αντιτίθενται σε αυτό».

«Αυτοί (οι Τούρκοι) δεν είναι οι πρώτοι στον κατάλογο. Έχουμε να εντάξουμε (στην Ε.Ε.) όλα τα δυτικά Βαλκάνια και αυτό είναι απαραίτητο» να γίνει, προσέθεσε.

Ο Κουσνέρ κάλεσε εξάλλου την Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, όπως προβλέπεται από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

«Η διαδικασία της Άγκυρας δεν γίνεται προς το παρόν σεβαστή, επομένως είναι ανάγκη να έχουμε εντέλει όσον αφορά αυτό το θέμα ένα άνοιγμα και ίσως μια κατάληξη. Δεν έχουμε φτάσει εκεί», κατέληξε ο Κουσνέρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: