4 Σεπ 2009

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ"

http://www.satuma.com.pk/Upload/Medium%20Range%20UAV%20-%20Flamingo.jpg

του Σάββα Δ. Βλάσση*

Δεν πέρασε παρά ένας μόλις μήνας, από την παρέμβασή μας στο «Εν Κρυπτώ», με αφορμή την παραπληροφόρηση από τα media, επί θεμάτων Εθνικής Αμύνης, εξαιτίας ελλιπούς γνώσεως και υπευθυνότητος.
Ένα ακόμη λοιπόν «κρούσμα», αυτή την φορά όμως από κάποιους θεωρούμενους «ειδικούς», εμφανίστηκε σε γνωστό ιστότοπο. Δίχως καμμία διασταύρωση ή βάσανο, αλλά με την ταμπέλα του «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ», στα τέλη Αυγούστου πληροφορηθήκαμε για ένα ασυνήθιστο περιστατικό: «Τουρκικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος επάνω από τη Χίο!». Περιττό να σημειωθεί ότι η είδηση διαδόθηκε μέσω του διαδικτύου αλλά ακόμη και αναπαράχθηκε σε έντυπα μέσα.

Δυστυχώς για τους συναδέλφους, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.
Όντως κάποιο παρατηρητήριο στην Χίο εντόπισε ένα μικρό αεροσκάφος. Το σύστημα λειτούργησε άμεσα,ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) και δύο Mirage 2000 τα οποία ευρίσκοντο στην περιοχή, έλαβαν εντολή κι έσπευσαν. Η οπτική αναγνώριση απέδειξε ότι επρόκειτο απλώς για ελαφρύ αεροσκάφος γενικής αεροπορίας (ελληνικό όπως αποδείχτηκε αργότερα) . Περαιτέρω έρευνα απέδειξε ότι ο ιδιοκτήτης είχε υποβάλλει κανονικά σχέδιο πτήσεως.

Κανένα… μυστήριο λοιπόν, ούτε απειλή.
Αλλά οι εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν. Η «είδηση» για την δήθεν πτήση «τουρκικού UAV» στο Αιγαίο, παραμένει αναρτημένη και ήδη ορισμένοι την επικαλούνται σε σχόλια και αναλύσεις τους για την, αναμφισβήτητη, επιδείνωση των ελληνοτουρκικών.
Η όποια ζημιά από την παραπληροφόρηση αυτή, εντοπίζεται στην εσφαλμένη εικόνα που σχηματίζει ο μέσος Έλληνας πολίτης. Ο τελευταίος μένει με την εντύπωση ότι οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο η ακόμη χειρότερα, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανήμπορες να αναχαιτίσουν κάθε τουρκική απειλή. Δηλαδή, η άμυνα του Αιγαίου είναι περίπου χαμένη υπόθεση!

Αλλά σε εσφαλμένα συμπεράσματα είναι δυνατό να οδηγηθεί κι ένας ξένος παρατηρητής. Σχηματίζοντας την εντύπωση, επί παραδείγματι, ότι η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στον αέρα (κατάσταση Renegate) είναι χαμηλή.

Ενώ στην χώρα μας υπάρχει ο μεγαλύτερος αναλογικώς αριθμών ειδικών εντύπων για τον χώρο της Εθνικής Αμύνης, ακόμη και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν αδυναμίες. Το «κυνήγι» της ειδήσεως και της «αποκλειστικότητος», ο ανταγωνισμός, παρασύρει ακόμη και έμπειρους συναδέλφους σε υπερβολές και λάθη. Πετυχαίνοντας μάλλον αυτό που δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί ο εχθρός, μέσα από το καλύτερο σχέδιο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων: την υπονόμευση του ηθικού, λαού και ηγεσίας…

Πολύ ορθώς, οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αποφάσισαν πλέον την καθημερινή ανάρτηση στην σχετική ιστοσελίδα, της εχθρικής συμπεριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. Θα σημειώσουμε μόνο ότι αυτή θα πρέπει να επεκταθεί, περιλαμβάνοντας, πέραν της αεροπορικής δραστηριότητος, και τα σχετικά περιστατικά σε ξηρά και θάλασσα.

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι Διευθυντής στο περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: