3 Οκτ 2009

ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΤΟΥ ΤΡΙΨΟΥΝ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ?

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4013/10100.jpg

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας για τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τις σημερινές συνθήκες, παρά το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, και εξέφρασε την ανυπομονησία του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες σε ένα κέντρο μελετών, συνέδεσε οποιαδήποτε πρόοδο στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων με μια συμφωνία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, της ελληνικής και της τουρκικής.

Οι Ελληνοκύπριοι, επιμένοντας στο σημείο αυτό, "θέλουν να υποχρεώσουν την Τουρκία να τους αναγνωρίσει, πράγμα που δεν θα κάνουμε", τόνισε ο Νταβούτογλου.

"Η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων δεν είναι δυνατή για μας αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Κύπρου", προσέθεσε.

Ο τούρκος υπουργός άφησε γενικά να διαφανεί η ανυπομονησία της χώρας του για τη βραδύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2005 και προχωρούν με βήμα σημειωτόν.

Ερωτηθείς για το πότε θα ήθελε να δει τη χώρα του να εντάσσεται στην ΕΕ, απάντησε: "Η προσωπική άποψή μου είναι ότι ακόμη και το 2015 θα ήταν πολύ αργά, όχι μόνο για μας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ένταξη αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί "το συντομότερο δυνατόν", υποστήριξε.

Ο υπουργός, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε την ΕΕ να σεβαστεί τις "δεσμεύσεις" της, αναφερόμενος στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005 με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

"Πάντα υπενθυμίζουμε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι μια θεμελιώδης αξία της ΕΕ είναι ο σεβασμός στις ανειλημμένες δεσμεύσεις", δήλωσε.

NOOZ.GR

http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/lwlos_filos_files/image005.jpg

ΠΟΤΕ
!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: