10 Οκτ 2009

ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. (ΣΚΟΠΙΑ , ΚΟΣΣΟΒΟ κτλ)

http://www.i-macedonia.com/blog/files/map_of_macedonia_region.jpg

Παράλληλα, στη Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Σκόπια, λέγοντας ότι ναι μεν δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της ονομασίας, για το οποίο η Ελλάδα έχει γνωστές θέσεις, αλλά σημείωσε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Αυτά τη στιγμή που τα Σκόπια εξακολουθούν να προκαλούν την Ελλάδα, να ακολουθούν ακραία πολιτική σε διεθνές επίπεδο, και να πολώνουν στο εσωτερικό την κοινή τους γνώμη, ειδικά όσον αφορά το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Παπανδρέου λοιπόν, αντί να δώσει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί νέες προκλήσεις, περιορίστηκε να πει ότι η χώρα μας μοιράζεται κοινά συμφέροντα με την ΠΓΔΜ και εξέφρασε την κοινότυπη, πάντως, επιθυμία του να προοδεύσει σταθερή και ασφαλή η Βαλκανική –λες και υπάρχει κανείς που να’ χει αντίρρηση.

Ειδικότερα για το ανεπίλυτο, όπως είπε, ζήτημα της ονομασίας, εξήγησε ότι θέλουμε να το λύσουμε και ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση. Ανέφερε επίσης, ότι προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης, δίχως όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που επαναλάμβανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και γνωστή, και ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2014.

ΠΗΓΗ

http://2.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/SHqQnl8Pl1I/AAAAAAAALTE/NeWXWXu_Cew/s400/skopia564.jpg

Θετικές είναι οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων για την πρώτη επαφή και χειραψία του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP).

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, «Ντνέβνικ», δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με τη χειραψία των δύο ανδρών και επισημαίνει πως η πρώτη αυτή επαφή τους «αναγγέλλει το σπάσιμο του πάγου και σηματοδοτεί νέο κλίμα στις διακρατικές σχέσεις».

«Η πρώτη επαφή των δύο ανδρών μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θετικό σημάδι για το ενδεχόμενο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών», σχολίασε από την πλευρά του ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Α1», ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός «Τέλμα» υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου, με τις αναφορές του στις σχέσεις των δύο χωρών -στην παρέμβασή του στις εργασίες της SEECP- απέστειλε ένα θετικό μήνυμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: