Ατυχές το σενάριο βάφτισης ως «Σεπτεμβριανών» των γεγονότων του 1990 στην πόλη μας
Ζωντανή σύνδεση με το κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας στην Άγκυρα, όπου στο στούντιο ήταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ και ο ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ
Σε υποτονικό κλίμα κινήθηκε φέτος η εκδήλωση μνήμης των γεγονότων στην Κομοτηνή το 1990 στην αίθουσα της «Τούρκικης νεολαίας», αφού η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τα 150 άτομα.
Παρόντες ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, που μαζί με τον Αχμέτ Φαΐκογλου ανέβασαν τους τόνους προφανώς για να δώσουν εξετάσεις, μάλλον όμως για 10 παρευρισκόμενους. Γιατί το σύνολο των μουσουλμάνων που βρέθηκαν στην εκδήλωση στα πηγαδάκια ανέφεραν ότι «φτάνει πια τα ίδια και τα ίδια και πάντοτε από τα γνωστά πρόσωπα».
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και ο αντινομάρχης Αχμέτ Δεβετζήογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Καρά, ο τέως πρόεδρος Τζεμήλ Καμπζά, ο δήμαρχος Αρριανών Χαλήλ Μεχμέτ, οι πρόεδροι Κέχρου και Οργάνης Καδήρ Χότζα και Μεχμέτ Εμίνογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοτζά Μουμίν Ριτβά και δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Φιλύρας.
Βέβαια οι ομιλητές στο σύνολό τους δεν ασχολήθηκαν τόσο με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αλλά αναλώθηκαν σε ζητήματα που αποτελούν κατά την άποψή τους σημερινά προβλήματα, όπως η εκπαίδευση, τα βακούφια, οι διαχειριστικές επιτροπές, αλλά κυρίως το πρόβλημα των ιμάμηδων που διορίζονται πλέον από το ελληνικό κράτος.
Προσπάθησαν οι δύο κύριοι ομιλητές, ο κ. Μετέ και ο κ. Φαΐκογλου να δώσουν την αίσθηση ότι είναι προδοσία και αμαρτία να ευλογούνται οι απλοί μουσουλμάνοι από διορισμένους ιμάμηδες. Και μάλιστα προέτρεψαν τους παρευρισκόμενους να μην τους χαιρετάνε στο δρόμο. Ως υγιή φωνή μπορούμε να καταγράψουμε τον λόγο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ιλχάν Αχμέτ που ανέφερε ότι η μειονότητα εκπροσωπείται από το λαό της και όχι από λίγα πρόσωπα που έχουν ως τακτική τους να διαχωρίζουν και να σπιλώνουν άτομα χωρίς να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μειονότητας. Οι πολιτικές διχόνοιας και απαξίωσης δεν γίνονται πλέον δεκτές από την συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων». Εξάλλου το θέμα του διορισμού από το κράτος των ιμάμηδων έχει λυθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες, μουσουλμανικές ή μη και μόνο εδώ υπήρχε αυτό το σύστημα που επιμένουν να διατηρήσουν οι αυτόκλητοι ηγέτες της μειονότητας.
Ένας άλλος συνομιλητής και παλιός πολιτευτής, ο Ισμαήλ Ροδοπλού, εκτός της κριτικής θεώρησε σκόπιμο να κινδυνολογήσει για μεγάλες κινητοποιήσεις που θα έχουμε στο μέλλον, αφού τίποτα από όσα περιμέναμε δεν βελτιώθηκε. Πάντως αισθητή ήταν η απουσία των δύο βουλευτών της μειονότητας Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη που σχολιάσθηκε από τους παρευρισκόμενους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έπρεπε να βρίσκονται στην Βουλή.
Βέβαια όπως αναφέραμε και στο χθεσινό φύλλο, είχε στηθεί με αφορμή την χθεσινή ημέρα ολόκληρη εκπομπή στο κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας με ζωντανές συνδέσεις τόσο από την Κομοτηνή με τον Ιλχάν Ταχσίν, αλλά και ανταποκριτές από άλλες βαλκανικές χώρες που υπάρχουν μουσουλμάνοι. Παρόντες στο στούντιο του καναλιού στην Άγκυρα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ και ο ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ. Στόχος να παραλληλίζουν τα γεγονότα του 1990 στην Κομοτηνή με τα πογκρόμ κα τα επεισόδια του ’55 και του ’64 στην Κωνσταντινούπολη που έγιναν αφορμή να ξεριζωθούν χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στην Τουρκία.
Αλλά πρόκειται για ένα ατυχές σενάριο βάφτισης ως «Σεπτεμβριανών» τα γεγονότα στην πόλη μας που ουδεμία σχέση έχουν και είναι ως παρωνυχίδα στο σύνολο όλων αυτών που διαδραματίστηκαν στην Τουρκία και τα οποία φυσικά αποσιωπούνται πλήρως από τους εμπνευστές της όλης χθεσινής εθνικιστικής προπαγάνδας. Που ξεκίνησαν βέβαια με αφορμή το θάνατο ενός συμπολίτη μας, αλλά παρόλα αυτά οι οποιουδήποτε είδους ακραίες συμπεριφορές προφανώς είναι καταδικαστέες.
Πάντως οι εθνικιστικές κορώνες του κ. Φαΐκογλου «Ξύπνα παιδί των Τούρκων να δεις τι σε περιμένει στην δήθεν δημοκρατική χώρα» και ότι «μπορεί να υπάρξει νέα ανάγκη για άλλη 29η Ιανουαρίου», δεν έγιναν αποδεκτές από τους απλούς ακροατές, όσο και αν προσπάθησε να ανεβάσει τους τόνους, ανακηρύσσοντας ήρωες αυτούς που ξεσηκώθηκαν τόσο την 29η Ιανουαρίου του 1988 όταν βγήκε η απόφαση κατάργησης των συλλόγων με την επωνυμία «τουρκικός», όσο και για τα γεγονότα του 1990. Και βέβαια το μένος του ήταν μεγάλο που με χαρακτηρισμούς επιτέθηκε τόσο στον εκλεγμένο μουφτή, αλλά όσο και στις διαχειριστικές επιτροπές.
Κάποιοι επιμένουν βέβαια αλλά εις μάτην να βγάλουν τους «σκελετούς από τη ντουλάπα», αφού η πραγματικότητα πλέον της ισονομίας, ισοπολιτείας και των ίσων δικαιωμάτων σε μια ευρωπαϊκή χώρα καθιστά πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας χριστιανούς και μουσουλμάνους. Και το αύριο ανήκει σε όλους που ειρηνικά μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, στα παιδιά μας, στο μέλλον.
Δήμος Μπακιρτζάκης
ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου