9 Φεβ 2009Στα βιοχημικά εργοστάσια της Άγκυρας κατέληξαν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι


Η συγκλονιστική συνέντευξη Αμερικανού αναλυτή στον δημοσιογράφο Π. Κασιμάτη για τους αγνοούμενους

Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις του Gregory Copley τύχη που είχαν οι αγνοούμενοι μετά την εισβολή του «Αττίλα» στο μαρτυρικό νησί

«Η Τουρκία δεν θα είχε κανέναν λόγο να κρατά στη ζωή αιχμαλώτους από το 1974 και όντως θα ήταν πολιτικά επικίνδυνο γι αυτή να το κάνει»


[kasimatispetros.jpg]


Η πολύκροτη υπόθεση των επιζώντων αγνοουμένων του «Αττίλα» μπορεί να μην περιγραφεί ποτέ σε όλης της την τραγική διάσταση, ωστόσο οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αναφέρονται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Πέτρου Κασιμάτη «13 Περιστέρια – οι επιζώντες αγνοούμενοι του “Ατίλα” και οι μυστικές αποστολές σωτηρίας τους» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη) σοκάρουν. Περισσότερο φως όμως και ανατριχιαστικά στοιχεία για το δράμα των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, με ντοκουμέντα-σοκ, ρίχνει η επόμενη έκδοση του βιβλίου του δημοσιογράφου, η οποία κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα.

[GregoryCopley.jpg]


Η ανατριχιαστική πληροφορία ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους αγνοούμενους από την εισβολή του «Αττίλα» ως πειραματόζωα στα μυστικά βιοχημικά εργοστάσια που διαθέτουν σε περιοχή έξω από την Άγκυρα και ελέγχονται απόλυτα από την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σοκάρει. Η πληροφορία αυτή περιλαμβάνεται σε έκθεση της Defense and Foreign Affairs Strategic Policy,την οποία υπογράφει ένας άνθρωπος που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί: ο Αμερικανός αναλυτής Gregory Copley, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Αμυντικών Αναλύσεων των ΗΠΑ (με έδρα την Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια). Η συνέντευξη που έδωσε στον Πέτρο Κασιμάτη είναι ανατριχιαστική.

Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν αλλά δεν μιλούνΠ.Κ.: Στο βιβλίο μου «13 Περιστέρια – οι επιζώντες αγνοούμενοι του “Ατίλα” και οι μυστικές αποστολές σωτηρίας τους» παρέθεσα κάποια ντοκουμέντα για τους φυλακισμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες στη στρατιωτική φυλακή της Ταξιαρχίας Καταδρομών στο Μπολού της Τουρκίας.

G.C.: Η 2η Ταξιαρχία Καταδρομών του τουρκικού Στρατού βρίσκεται κοντά στο Μπολού. Εκεί βρίσκονται επίσης στρατιωτικές φυλακές υψίστης ασφαλείας μαζί με τη στρατιωτική βάση και συνήθως σ’ αυτές τις εγκαταστάσεις εγκλείονται υψηλόβαθμοι Κούρδοι κρατούμενοι. Έχουμε πληροφορίες ότι σ’ αυτή τη φυλακή κρατήθηκαν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες.

Π.Κ.: Τα ντοκουμέντα αναφέρουν επίσης τη δολοφονία φυλακισμένων υπό κράτηση σε εγκαταστάσεις κοντά στο Ντενιζλί της Δυτικής Τουρκίας.

G.C.: Στην περιοχή της πόλης Ντενιζλί της Τουρκίας, όπου είναι εγκατεστημένη η 11η Ταξιαρχία Πεζικού, υπάρχει ένας αριθμός στρατιωτικών φυλακών, αλλά δεν είναι υψίστης ασφαλείας. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση κρατά εκεί Κούρδους. Πράγματι, εκεί μεταφέρθηκαν Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι.

Π.Κ.: Στο βιβλίο μου μιλώ για τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. Ένα συγκεκριμένο ντοκουμέντο αναφέρεται στην επιστολή «Τσακιρλού». Επίσης αναφέρω ότι οι Έλλαδίτες είχαν ζητήσει βοήθεια από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην απελευθέρωση κρατουμένων. Έγινε μία αποστολή χωρίς αποτέλεσμα.

G.C.: Είναι εις γνώσιν μου ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια για μία αποστολή διάσωσης από τους Ισραηλινούς, αλλά δεν δόθηκε.


[mit.jpg]

Π.Κ.: Σε ένα άλλο εμπιστευτικό ντοκουμέντο αναφέρεται ότι στο Μπαλικεσίρ και στο Σιντιργκί ιδίως υπάρχει ένα αγρόκτημα που χρησιμοποιούνταν συνήθως ως κέντρο εκπαίδευσης της ΜΙΤ και ότι κρατήθηκαν εκεί Ελλαδίτες αιχμάλωτοι.


G.C.: Η ΜΙΤ έχει τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης σε όλη την Τουρκία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις στο Μπαλικεσίρ και στο Σιντιργκί. Είναι πιο πιθανό οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί-αιχμάλωτοι του ελληνικού και κυπριακού Στρατού να μεταφέρθηκαν εκεί για ανάκριση. Αλλά είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής συνελήφθησαν από τους Τούρκους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και ότι υποβλήθηκαν σε ανάκριση από αξιωματικούς της ΜΙΤ. Κατά τη γνώμη μας, όμως, οι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες δεν μεταφέρθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της ΜΙΤ.

[tsouderoybirginia.jpg]


Π.Κ.: Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις κυπριακές υποθέσεις, κυρία Βιργινία Τσουδερού, μου αποκάλυψε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός αιχμαλώτων που είτε δέχτηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ είτε διατηρήθηκαν εν ζωή για διάφορους λόγους. Η ίδια είχε προσπαθήσει πολύ να επιτύχει την επιστροφή του νεαρότερου προσώπου που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενός πεντάχρονου αγοριού με το όνομα Χριστάκης Λοΐζου. Γνωρίζουν οι Έλληνες πολιτικοί κάτι γι αυτή τη περίπτωση;

G.C.: Η κυρία Βιργινία Τσουδερού είναι μια εξαιρετική προσωπικότητα και πολύ καλή πολιτικός. Γνωρίζω πως όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών συνεργάστηκε πολύ με την ελληνική μυστική υπηρεσία και τον Στρατό. Γνωρίζω ότι είχε την πρωτοβουλία τουλάχιστον για τρεις ή τέσσερις επιχειρήσεις στην Αλβανία, στην Τουρκία και στη FYROM. Η κυρία Τσουδερού διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Όπως είχε πει η ίδια, οι πληροφορίες που είχε για τους αγνοούμενους της δόθηκαν από πηγές στη Γερμανία. Το πιθανότερο είναι όμως να είχε πάρει πληροφορίες από τους Βρετανούς, αλλά εάν αυτό ισχύει, δεν ήθελε να το πει. Βεβαίως οι Βρετανοί ενδιαφέρονται πολύ για οτιδήποτε σχετίζεται με την Κύπρο.

Η κυρία Τσουδερού σε συνεργασία με τους Κυπρίους, είχε πληρώσει εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές βρετανικές εταιρείες ερευνών προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τους αγνοούμενους στην Τουρκία. Αυτό το γεγονός στηρίζει την άποψή μας ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Φαίνεται βέβαιο ότι κάποιοι, ελάχιστοι, Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν όλα όσα σχετίζονται με το ζήτημα των αγνοουμένων, αλλά δεν μιλούν γι αυτό, δεδομένης της προφανούς ευαισθησίας του και του ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει περιφερειακές εντάσεις.


Π.Κ.: Άλλες πληροφορίες που αναφέρω είναι πω κάποιοι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν να εργαστούν σε φυτείες ηρωίνης, σε ορυχεία ή να κάνουν καταναγκαστική εργασία.

G.C.: Στην Τουρκία η καλλιέργεια του οπίου δεν συνιστά εγκληματική πράξη, αλλά το ζήτημα των ναρκωτικών και της ηρωίνης είναι πολυσύνθετο. Ο τουρκικός Στρατός και η μυστική υπηρεσία υποστηρίζουν (σ.σ. την παραγωγή ναρκωτικών) και με τα χρήματα που παίρνουν μπορούν να διεξάγουν τις σκοτεινές επιχειρήσεις τους. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν κανέναν εκτός των δικών τους συστημάτων για να εργαστεί σ’ αυτές τις περιοχές.

Πηγή:presstime

αρ.φυλ. 142

σελ.26


ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ HELLENICREVENGE

Δεν υπάρχουν σχόλια: