19 Φεβ 2009

Δίχως παρατράγουδα τα εγκαίνια της ΖΙRAAT BANK

Σε χαμηλούς τόνους μετά από προσωπική εντολή του Ταγήπ Ερντογάν έγιναν χθες στην Κομοτηνή τα εγκαίνια του υποκαταστήματος της ΖΙRAAT BANK από τον υπουργό Προεδρίας και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέν, ενώ επιδεικτική ήταν η απουσία του ελληνικού κράτους αφού δεν υπήρχε η παραμικρή εκπροσώπηση.

Ο γενικός γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Δημήτριος Σταμάτης μία μέρα πριν είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη την πρόσκληση που ήταν γραμμένη στα τουρκικά κι αγγλικά, ενώ αναφερόταν η Κομοτηνή με το τοπωνύμιο της επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ως «Γκιουμουλτζίνα». Το «κακό» επιχειρήθηκε να επανορθωθεί με φωτοτυπία της πρόσκλησης στα ελληνικά, αλλά δεν αναιρούσε την σκοπιμότητα ή την ελαφρότητα που επιδείχθηκε σ’ ένα τέτοιο θέμα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Άγκυρας που εκφράστηκε και δια της διπλωματικής οδού και προς τον Τούρκο πρόξενο Μουσταφά Σαρνίτς που υπηρετεί στην Κομοτηνή. Έτσι, μια φιέστα εγκαινίων θα πυροδοτούσε το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα που δημιουργήθηκε με τα εγκαίνια, κάτι που τελικά φρονίμως ποιούντες οι διοργανωτές απέφυγαν, έχοντας ως παρουσίες τους τελείως απαραίτητους που ήταν εκπρόσωποι συλλόγων επιστημόνων, αιρετοί της μειονότητας από Ξάνθη και Κομοτηνή, οι ψευτομουφτήδες, βουλευτές, πολιτευτές και επιχειρηματίες. Από την πλευρά των χριστιανών εκπροσώπων αρχών παρέστη μόνο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Λιούρτας, ο αντινομάρχης Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας, ο αντιδήμαρχος Κώστας Μιχελής και κανένας χριστιανός αυτοδιοικητικός παράγοντας καποδιστριακών δήμων, ούτε διευθυντές τραπεζών άλλων καταστημάτων, ή προσκεκλημένοι. Τα εγκαίνια καλύφθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τουρκικό κανάλι, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι συνωστιζόταν για να αποθανατίσουν κάποιο πλάνο ή τις τοποθετήσεις των ομιλητών που έγιναν μεν στα τουρκικά, αλλά με μετάφραση στα ελληνικά.

Με τέσσερα ψαλίδια κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων

Την κορδέλα έκοψαν με τέσσερα ψαλίδια οι επίσημοι ενώ τις ομιλίες άνοιξε ο Τσαν Ακίν Τσαγκλάρ γενικός διευθυντής της ΖΙΡΑΑΤ καλωσορίζοντας τους 500 περίπου προσκεκλημένους στα εγκαίνια της Τράπεζας, που όπως είπε ιδρύθηκε πριν 145 χρόνια στην Τουρκία.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με τα σημερινά εγκαίνια έχουμε φτάσει στο 65ο παράρτημα εξωτερικού της τράπεζάς μας. Βρισκόμαστε εδώ γιατί θέλουμε να συμβάλλουμε στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και στη συνεργασία. Και θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί συμμετείχατε στα εγκαίνιά μας» είπε πολύ λιτά.

Για αμοιβαίο σεβασμό κατανόηση κι εμπιστοσύνη μίλησε ο Τούρκος πρόξενος…

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς επέλεξε να μιλήσει από γραπτό κείμενο λέγοντας: «Το γεγονός και μόνο ότι η τράπεζα Ziraat προβαίνει σε επενδύσεις σε μία περίοδο που η παγκόσμια κρίση εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο επηρεάζοντας την Ελλάδα και την Τουρκία αποδεικνύει την δύναμη και την ιστορική υποδομή της. Η τουρκική δημοκρατία δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ήδη καλών σχέσεων με την γείτονα Ελλάδα. Οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας οι οποίες οικοδομούνται πάνω στις βάσεις του αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και εμπιστοσύνης, κατέχουν ύψιστη σημασία όχι μόνο για την οικονομική ευημερία και πολιτική σταθερότητα των δύο χωρών, αλλά και για την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η Ziraat είναι μία τράπεζα με μακρόχρονη πείρα, με πλήρη συνείδηση παροχής υπηρεσιών, με αμέτρητα παραρτήματα στην Τουρκία και σε διεθνή επίπεδο, ανοίγει παράρτημα και στην Ελλάδα δίχως αμφιβολία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τελειώνοντας σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείξατε στα εγκαίνιά μας και σας χαιρετώ με σεβασμό».

Ξεκινούν επενδύσεις στον υγειονομικό τομέα στην Ελλάδα είπε ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας

Ο υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ναζίμ Εκρέν εξέφρασε την ευτυχία του που είναι στην Ελλάδα πραγματοποιώντας τα εγκαίνια της μεγαλύτερης και αρχαιότερης τράπεζας της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα έχει επηρεάσει πολύ θετικά και το εμπόριο και το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεπεράσει το 2008 τα 3,5 δις εκατομμύρια δολάρια. Και μία άλλη επίδραση αυτών των σχέσεων είναι ότι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες άρχισαν να πραγματοποιούν επενδύσεις ένθεν και ένθεν.

Στην χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τους οικονομικούς και εμπορικούς φορείς στην Αθήνα μιλήσαμε σχετικά με τον τραπεζικό τομέα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει πάρα πολλά στην Τουρκία και το γεγονός ότι πραγματοποιούμε σήμερα τα εγκαίνια μιας τουρκικής Τράπεζας στην Ελλάδα, δείχνει πόσο δυνατές είναι αυτές οι σχέσεις. Το περασμένο Σάββατο ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας της Ελλάδας έχει κάνει επένδυση στον υγειονομικό τομέα της Τουρκίας. Και σε αυτό το πλαίσιο οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα αρχίσουν να κάνουν επενδύσεις και στην Ελλάδα. Τα παραρτήματα της Ziraat Bank των Αθηνών και της Κομοτηνής σίγουρα θα συμβάλουν θετικά και τους λαούς των δύο χωρών στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα. Και λόγω των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ειδικά ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική οικονομία.

Παρόλο το δεδομένο λοιπόν της παγκόσμιας κρίσης και λόγω των δομικών αλλαγών που έχουμε κάνει και με την δυνατή οικονομία μας, ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έχει καταστεί αρκετά δυνατός και πρωταγωνιστικός στον παγκόσμιο χώρο. Η δύναμη του κεφαλαίου των τουρκικών τραπεζών έχει καταστεί έτσι ώστε δεν έχουμε επηρεαστεί και πάρα πολύ από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε πολύ σωστά και ο κ. γενικός διευθυντής της Ziraat Bank, αυτή η Τράπεζα είναι πολύ μεγάλη και παλιά και η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας που εξυπηρετεί τον κόσμο παγκοσμίως. Και έχουμε πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των τραπεζών αυτών για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Και σίγουρα οι επενδύσεις ένθεν και ένθεν των Ελλήνων και Τούρκων τραπεζικών φορέων θα διευκολύνουν τους Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες ώστε να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα επιχειρήσεις.

Εύχομαι η ύπαρξη αυτού του παραρτήματος να βοηθήσει ώστε οι εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις να πάνε προς το καλύτερο. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους Έλληνες αρμόδιους που βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να ανοιχτεί αυτό το παράρτημα, αλλά και τα στελέχη της τράπεζας που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ανοίξει αυτή η τράπεζα». Η ξενάγηση στο εσωτερικό έγινε από τον διευθυντή του καταστήματος, ενώ αμέσως μετά οι Τούρκοι επισκέπτες αναχώρησαν για Αλεξανδρούπολη όπου έφυγαν με τουρκικές αερογραμμές για την Κων/πολη.

Μελαχροινή Μαρτίδου


xronos

"Για αμοιβαίο σεβασμό κατανόηση κι εμπιστοσύνη μίλησε ο Τούρκος πρόξενος"

ΚΑΙ κ. ΠΡΟΞΕΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΒΑΤΕ ΤΙΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΑΣ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ , ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ?

ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΟΥΜΑΡΑ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΡΑΓΙΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: