26 Μαρ 2009

Συμμαχική απροθυμία στην τουρκική άσκηση


ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟΥ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι στρατηγοί στην Τουρκία μετά την αποτυχία τους να βρουν συμμάχους στις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη διακλαδική άσκηση «EGEMEN 2009» που ολοκληρώθηκε χθες.

Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, οι Τούρκοι στρατηγοί απέτυχαν να μετατρέψουν σε συνεργούς τους τις ένοπλες δυνάμεις Βελγίου, Ολλανδίας, Βρετανίας και ΗΠΑ που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση. Σε όλη τη διάρκεια των 17 ημερών της άσκησης, οι δυνάμεις των χωρών αυτών ακολούθησαν κατά γράμμα τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έγινε ούτε αβλαβής διέλευση πολεμικού πλοίου και χθες ένα από τα υποβρύχια που προβλεπόταν να είναι σε κατάδυση σε όλη την άσκηση, ακολουθώντας τον εθιμικό κανόνα, αναδύθηκε λόγο της εθνικής επετείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στόχος της Τουρκίας ήταν να περάσουν όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες. Συγκεκριμένα, είχαν επιλέξει τομείς για αεροναυτικά γυμνάσια εντός του ελληνικού FIR, χωρίς να προβλέπεται κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Αμφισβητούσαν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αμφισβητούσαν τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου και, τέλος, προέβαλλαν ως αποστρατιωτικοποιημένα όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Τουρκίας, από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ενημέρωσης προς όλες τις ηγεσίες των δυνάμεων. Σε στενή συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προθέσεις της Τουρκίας και ζήτησε να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις αλλά και τους νόμους της Ελλάδας, όπως και τελικά έγινε.

Νέες παραβιάσεις

Το γεγονός φαίνεται να δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Τούρκους στρατηγούς, που αμέσως μετά το τέλος της άσκησης ξεκίνησαν εκ νέου τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις στους Φούρνους και παραβάσεις και παραβιάσεις στο κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: