Της Μπέττυς Κυριακίδου
“Στενάζει” η οικονομική δραστηριότητα της Βόρειας Ελλάδας υπό το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, με τη βιομηχανία να καταρρέει, τον τουρισμό να συρρικνώνεται και την εμπορευματική κίνηση να σημειώνει κατακόρυφη πτώση
Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση για τη Μακεδονία και τη Θράκη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σημείωσε πτώση κατά 30,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008, και πτώση κατά 20,4% σε επίπεδο 12μήνου.
Στο πλαίσιο της μηνιαίας έρευνας για τη μεταποίηση, έχει καταγραφεί συρρίκνωση της παραγωγής από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2009, καθώς το 71% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι το εν λόγω τρίμηνο έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Παράλληλα, τον Ιανουάριο ποσοστό 72% δήλωσε ότι έχει μειωθεί η συνολική ζήτηση τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό. Αρνητικές είναι επίσης οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, αναφορικά με την παραγωγή, τη ζήτηση, τις εξαγωγές και την πορεία των τιμών.
ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ
ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Πλήγμα έχει δεχτεί και η εμπορευματική κίνηση των λιμένων και των σιδηροδρομικών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η διακίνηση των εμπορευμάτων στο λιμάνι της Καβάλας σημείωσε πτώση κατά 84,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Συρρίκνωση κατά 29,6% εμφάνισε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατά 0,1% το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Την ίδια στιγμή, πτώση κατά 42,5% σημειώθηκε στη εμπορευματική κίνηση των σιδηροδρομικών σταθμών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 34,3% στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 59,1% στη Δυτική Μακεδονία. Στο νομό Θεσσαλονίκης ειδικότερα, τον Δεκέμβριο η διακίνηση των εμπορευμάτων σημείωσε συρρίκνωση κατά 28%.
Μείωση κατά 6,3% εμφάνισε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κατά 1,9% στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ενώ μικρή αύξηση (4,5%) παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Μείωση σημειώθηκε επίσης και στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς στη Μακεδονία και τη Θράκη τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο ήταν 3.683, μειωμένα κατά 41,6%, σε σύγκριση με πέρυσι. Στο νομό Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησαν 1.381 νέα αυτοκίνητα, σημειώνοντας πτώση κατά 41,1%.Οι νέες
επιχειρήσεις
Αρνητικό είναι το ισοζύγιο όσον αφορά τις εγγραφές και διαγραφές νέων επιχειρήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης (στοιχεία Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης). Τον Ιανουάριο, αν και σημειώθηκε αύξηση κατά 2,2% στις νέες εγγραφές και μείωση κατά 8,5%, η καθαρή διαφορά είναι αρνητική, καθώς οι εταιρείες που έκλεισαν ήταν περισσότερες κατά 23.
Την αρνητική εικόνα του επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας συμπληρώνει ο υπερδιπλασιασμός των ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο του 2008. Συγκεκριμένα, τα φέσια στην αγορά της Μακεδονίας και της Θράκης αυξήθηκαν κατά 132,8%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008, και διαμορφώθηκαν στα 44,27 εκατ. ευρώ.
http://www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου