4 Μαρ 2009

Για ένα πλυντήριο και μία φλαμουριά

[map4545.JPG]

Στην μεταμοντέρνα εποχή που ζούμε διαμορφώνεται σιγά-σιγά στη χώρα μας ένα ρεύμα , όπου όλα τα ισοπεδώνει , τα σαχλαμαρίζει και μέσα από αυτή την «προοδευτικότητα του ωχαδερφισμού» διάφορα σπουδαία και πολύ σοβαρά θέματα εθνικού χαρακτήρα τα
«ταυτοποιεί» με διάφορους ..Λάκηδες, Μάκηδες, Τάκηδες, και ...Λαλάκηδες.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της τάσης εντάσσεται και η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου «περί λιγότερων στρεμμάτων γης για να κοιμάται ήσυχος» (εδώ)

Τις απόψεις όμως του προέδρου της ...«Socialist International» δεν τις συμμερίζονται διάφοροι μπαρουτοκαπνισμένοι λαοί . Φαίνεται ότι αυτοί στρέφονται στην ....οπισθοδρόμηση και την συντήρηση (κατά τον κ. Παπανδρέου) παρά τα νωπά τους ...«βιώματα» στον προοδευτικό σοσιαλο-κομμουνισμό.


Ίσως γνωρίζετε για το veto της Σλοβενίας στην είσοδο της Κροατίας στην Ε.Ε. Σίγουρα όμως πολλοί λίγοι γνωρίζετε ότι τα αίτια της διαμάχης κρύβονται (σύμφωνα με την ...προοδευτική φιλοσοφία του κ. Γ. Παπανδρέου) σε ασήμαντα γεγονότα και καταστάσεις.

Ένα... πλυντήριο και μια φλαμουριά είναι τα ...ασήμαντα αυτά γεγονότα.Αυτά ήταν η αφορμή για να εκτροχιαστεί η ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Μια ...ασήμαντη (σύμφωνα πάντα με τα πιστεύω του κ. Γ. Παπανδρέου) τελωνειακή διαμάχη των κροατικών αρχών με έναν κάτοικο σλοβενικής καταγωγής, ο οποίος ζει ακριβώς στη μεθόριο που χωρίζει τις δύο χώρες, αναζωπύρωσε μια διαμάχη που έχει τις ρίζες της στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.


Όλα άρχισαν όταν ο κ.Γιόσκο Γιόρας, κάτοικος του απομονωμένου κροατικού οικισμού Πλοβάνιγια, όπως το ονομάζουν οι Κροάτες ή Σέκοβλιε, όπως το ονομάζουν οι Σλοβένοι, αρνήθηκε να πληρώσει δασμούς εισαγωγής στην Κροατία για ένα πλυντήριο που εισήγαγε από τη Σλοβενία, με το επιχείρημα πως δεν αναγνωρίζει τη διοικητική αρμοδιότητα των κροατικών τελωνείων.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το σπίτι του ανήκει στη σλοβενική πλευρά των συνόρων.
Η απομονωμένη κατοικία του εφάπτεται στη νότια πλευρά του ποταμού Ντραγκόνια και σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται εντός κροατικού εδάφους, καθώς η κοίτη του ποταμού θεωρείται φυσικό σύνορο.

Ο κ. Γιόρας όμως επέμενε ισχυριζόμενος ότι στην ενιαία Γιουγκοσλαβία δεν έμπαινε φυσικά θέμα συνόρων, ωστόσο οι πρόγονοί του αναφέρονταν στη δικαιοδοσία των σλοβενικών αρχών. Παρουσίασε μάλιστα και έγγραφα και χάρτες που ενισχύουν την άποψή του, ότι αρμόδιες είναι οι αρχές της Σλοβενίας.


Οι κροατικές αρχές τού επέβαλαν πρόστιμο, ο ίδιος δεν το αποδέχτηκε και κατέληξε στη φυλακή για σύντομο διάστημα, ωστόσο η ενέργειά του έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στη Σλοβενία και τα ....«εθνικιστικά κόμματα»(?) έθεσαν θέμα υπεράσπισης της κυριαρχίας της χώρας.

Το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις στον τοπικό τύπο, όταν ο κ. Γιόρας φύτεψε μια φλαμουριά, σύμβολο της Σλοβενίας, δίπλα από το σπίτι του, που είναι εφαπτόμενο με το κροατικό συνοριακό φυλάκιο.
Οι Κροάτες την ξερίζωσαν και αυτομάτως άρχισε νέα διαμάχη.
«Εθνικιστικές» αστειότητες και οπισθοδρομικές αντιλήψεις σύμφωνα με το ... δόγμα Γ. Παπανδρέου και το ρεύμα του «προοδευτικού ωχαδερφισμού».
Ας παραχωρούσαν το μόλις ένα στρέμμα οικόπεδο του σπιτιού του κ. Γιόρας στην Σλοβενία και... ας κοιμόνταν ήσυχοι. Και μάλιστα ευρισκόμενοι και εντός Ε.Ε και εντός του ΝΑΤΟ.

Είναι όμως έτσι; Σίγουρα όχι ! Βλέπετε σ` αυτή τη λογική της πλειοδοσίας και της ανευθυνότητας υποβόσκει μια μυωπική εθνική αντίληψη , επικίνδυνη τόσο για τα συμφέροντα των ιδίων των ... «προοδευτικάριων», όσο και γι` αυτά των επόμενων γενεών.

Γιατί εάν το σπίτι του κ. Γιόρας βρίσκεται πράγματι στη Σλοβενία, τότε αυτή η ελάχιστη διαφορά εδάφους αλλάζει ριζικά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Στον κλειστό κόλπο του Πιράν εκκρεμεί η οριοθέτηση μόλις 6 χιλιομέτρων συνόρων, που είναι καθοριστικά για τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και αλιείας της Σλοβενίας, που έχει μόλις 46 χιλιόμετρα ακτών στην Αδριατική.


Χωρίς την κατοικία του κ.Γιόρας, η Σλοβενία αν και έχει πρόσβαση στη θάλασσα, στην πράξη μεταβάλλεται σε περίκλειστη χώρα, καθώς δεν έχει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα.


Η κυβέρνηση λοιπόν της Σλοβενίας, της μόνης χώρας της πρώην Γιουγκοσλαβίας που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μπλόκαρε το Δεκέμβριο με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης οκτώ κεφάλαια των κροατικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων και απειλεί με βέτο στην ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. (που προσδιορίζεται για το 2010), αλλά και στην ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ ,αν προηγουμένως δεν λυθεί προς όφελός της η συνοριακή διαμάχη.

Σα δε ντρέπονται οι ....καθυστερημένοι συντηρητικοί και ...«εθνικιστές» Σλοβένοι και Κροάτες. Σαν δεν ντρέπονται που δεν υιοθετούν τις απόψεις του προέδρου της «Socialist International» κ. Γ. Παπανδρέου, περί λιγότερων στρεμμάτων γης για να κοιμούνται ήσυχοι.....

http://politis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: