Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου, μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας, όπως ο βουλευτής Ονούρ Οϊμέν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και ο συνάδελφός του Χουσεΐν Παζαρτζί, υποστήριξαν ότι τα Ύμια δεν ονομάζονται έτσι, αλλά Καρτάκ, και ανήκουν στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο κ. Παζαρτζί επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως καθηγητού του Διεθνούς Δικαίου, για να τεκμηριώσει, όπως είπε, τους ισχυρισμούς του. Άμεση ήταν η αντίδραση του κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά η θέση αυτή, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη και ως απόδειξη ότι η τουρκική πολιτική δεν είναι σταθεροποιητική αλλά αποσταθεροποιητική, αφού αξιώνει εδάφη από κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα.
Αμφισβήτηση
Είτε επισυναφθούν τα λεχθέντα στα πρακτικά της συζήτησης είτε όχι, η ουσία δεν αλλάζει. Οι τουρκικές διεκδικήσεις εκφράστηκαν δημόσια και αποτυπώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν, αρχικά, και η τουρκική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια, ανέλυσαν στους ευρωβουλευτές την περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική της Άγκυρας, εμφανίζοντας την Τουρκία ως υπερδύναμη, ο δε κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης την αμφισβητούσε, τονίζοντας τα εξής: Πώς είναι δυνατό να έχει σταθεροποιητικό ρόλο η Τουρκία, όταν στη Μέση Ανατολή υποστηρίζει τη Χαμάς, η οποία θεωρείται από την Ευρώπη τρομοκρατική οργάνωση; Πώς θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι αν κατ' ανάλογο τρόπο η ΕΕ υποστήριζε το κουρδικό PKK; Πώς είναι σταθεροποιητική δύναμη η Άγκυρα όταν κατέχει την Κύπρο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Υμίων;
Αντιπαράθεση για τον Αδόλφο
Από το σημείο αυτό και μετά η συζήτηση εντός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελίχθηκε σε ελληνοτουρκική σύρραξη. Οι τούρκοι βουλευτές Ονούρ Οϊμέν και Χουσεΐν Παζαρτζί υποστήριξαν ότι ουδέποτε η χώρα τους αποδέχθηκε την κυριαρχία της Ελλάδας στα Ύμια και ότι τα Καρτάκ ήταν τουρκικό έδαφος. Ταυτοχρόνως, ο τουρκικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Βουράλ Ογκέρ, αναφερόμενος στο θέμα της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, ισχυρίστηκε ότι πολλές άλλες οργανώσεις στο παρελθόν θεωρούνταν τρομοκρατικές, όμως εν συνεχεία νομιμοποιήθηκαν. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας το ακροατήριο άφωνο όταν έφερε ως παράδειγμα τον Χίτλερ! Κατά τον ισχυρισμό Ογκέρ, και ο Χίτλερ ήταν τρομοκράτης, αλλά εξελέγη στις εκλογές και... απέκτησε νομιμοποίηση!
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Μάριου Ματσάκη, ο οποίος χαρακτήρισε προσβλητική τη θέση του κ. Ογκέρ περί Χίτλερ, ειδικώς όταν προέρχεται από έναν ευρωβουλευτή από τη Γερμανία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, υποστήριξε ο κύπριος ευρωβουλευτής, ο Χίτλερ ήταν ένας δολοφόνος που αιματοκύλισε τον κόσμο και δεν μπορεί κανείς να τον φέρνει ως παράδειγμα τρομοκράτη που νομιμοποιήθηκε μέσω εκλογών.
http://hellenic-news.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου