21 Μαΐ 2009

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Ή ΜΙΛΑΝΕ .... ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ?

Εκλογές έχουμε, καμία αντίρρηση να λένε τα κόμματα και μια κουβέντα παραπάνω. Αλλά ακόμη και «η κατασκευή ψευδαισθήσεων» (για να το πω ευγενικά...) έχει κάποια όρια.

Εδώ και μήνες, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας στο οποίο αποδίδονται «αντιλαϊκά χαρακτηριστικά». Γίνεται; Δεν γίνεται.

Πρώτον, επειδή χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης και καμία άλλη ως τώρα δεν έχει δείξει να εμπνέεται από τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, επειδή κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας σημαίνει ουσιαστικά κατάργηση του κοινού νομίσματος. Και δεν ξέρω ποιοι Ευρωπαίοι θα κάνουν χαρακίρι στο όνομα του Λαφαζάνη.

Ακόμη κι έτσι, όμως, όλοι υποθέταμε ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος μιας γενικής αριστερής ρητορικής που βλέπει κορμοράνους στον Βοτανικό και θεωρεί επαναστάτη τον Τσάβες. Εχει πλάκα για κουβέντα αλλά προορίζεται να παραμείνει κουβέντα.

Τώρα έρχονται μερικοί του ΠαΣοΚ. Οι οποίοι ( «σότο βότσε» είναι αλήθεια...) μιλούν για τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η ιδέα δεν είναι ακριβώς η ίδια αλλά ούτε αυτή έχει καμία βάση. Οπως είπα και πριν, η οιαδήποτε τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτεί τη συναίνεση όλων των χωρών που το έχουν αποδεχθεί και καμία ως τώρα δεν δείχνει τέτοια διάθεση- το αντίθετο!

Τι σημαίνει αυτό; Πως ό,τι και αν φρονεί το ΠαΣοΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Μαρία Πενταγιώτισσα ελάχιστη σημασία έχει από την άποψη του Συμφώνου Σταθερότητας. Και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, κοροϊδεύει τον κόσμο.

Υπό αυτήν την έννοια, το κάθε κόμμα δικαιούται να επιθυμεί την τροποποίηση του Συμφώνου αλλά δεν μπορεί να την υπόσχεται στους ψηφοφόρους. Ακόμη και αν του αρέσει η ιδέα, θα έπρεπε για λόγους στοιχειώδους εντιμότητας να προσθέτει αμέσως μετά «δυστυχώς δεν γίνεται». Δεν τα ξέρει αυτά το ΠαΣοΚ; Ασφαλώς τα ξέρει. Απόδειξη ότι προ δεκαπενθημέρου δόθηκε στη δημοσιότητα το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές το οποίο συνυπογράφει το ΠαΣοΚ και το οποίο μέσα σε 55 σελίδες δεν λέει λέξη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ούτε να τροποποιηθεί, ούτε να καταργηθεί, ούτε να κυκλοφορήσει σε κόμικς- απολύτως τίποτα!

Θέλω να ελπίσω, λοιπόν, ότι το ΠαΣοΚ δεν λέει άλλα στην Ευρώπη και άλλα στην Ελλάδα. Και ότι τα περί «τροποποίησης» είναι απλώς απόψεις μεμονωμένων στελεχών του τα οποία δεν εκφράζουν το ΠαΣοΚ και δεν γνωρίζουν το θέμα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρήσιμο θα ήταν εφεξής να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

ΠΗΓΗ

ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΠΕΤΑΝΕ" ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ .... ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ? ΕΓΩ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΒΡΙΣΚΩ ,

Ή ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΘΟΡΥΒΟ

Ή ΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ "ΑΣΧΕΤΟΙ" ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ "ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ".

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΥΝΤΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ , ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ Ή ΘΑ ΚΑΝΑΝΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ? ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: