21 Μαΐ 2009

ΠΛHPHΣ άπνοια επικρατεί στον χώρο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία .....


...... και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προεδρεύουσας Τσεχίας (η θητεία της θα λήξει τέλος Ιουνίου), όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο στη διάρκεια του εξαμήνου της. Δύο κεφάλαια, που ήταν «υποψήφια» να ανοίξουν, το κεφάλαιο 16 για τη Φορολογία, και το κεφάλαιο 19, που αφορά την Κοινωνική Πολιτική και την Απασχόληση δεν άνοιξαν.

Το ένα, το κεφάλαιο 16, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να έρθει στην προγραμματισμένη προ ημερών συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Διεύρυνση», αλλά η συνεδρίαση ματαιώθηκε, για λόγους έλλειψης προϋποθέσεων στη σχετική διαδικασία.

Το κεφάλαιο «Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση», δεν προωθήθηκε, διότι υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις από κράτη - μέλη της Eνωσης, σχετικά πάλι με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Eτσι, έως τώρα από τα 33 διαπραγματευτικά κεφάλαια έχει κλείσει μόνο ένα, τον Ιούνιο του 2006, το κεφάλαιο 25, που αναφέρεται στην Επιστήμη και την Τεχνολογία, και δεν έκλεισε κανένα άλλο, στα περίπου τρία χρόνια που ακολούθησαν από τότε.

Oπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, το όλο θέμα των καθυστερήσεων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει με το «μπλοκάρισμα» κεφαλαίων και η άρνηση της υποψήφιας χώρας να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Eνωσης με την Ε.Ε., θα απασχολήσουν τη σουηδική προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2009, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα αυτή, καθώς τον Δεκέμβριο θα γίνει μια συνολική εκτίμηση της πορείας της προς την Eνωση και της προόδου στην προσαρμογή της προς το κοινοτικό κεκτημένο.
ΕΞΠΡΕΣΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: