2 Ιουν 2009

Καταρρέει το ψευδοκράτος

Εμφανέστατα είναι πλέον τα σημάδια της οικονομικής κρίσης που πλήττει έντονα τους τελευταίους μήνες τα κατεχόμενα και παρά τις διαβεβαιώσεις του «υπουργείου» οικονομικών ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, το φίδι από την τρύπα για τις πληρωμές συντάξεων και μισθών καλείται να βγάλει για άλλη μια φορά η Τουρκία, με αποστολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Σε έκθεσή της η «κεντρική τράπεζα» του ψευδοκράτους εντοπίζει άνοδο στο δείκτη της ανεργίας, καταγράφοντας για το 2008 συνολικά 9.882 ανέργους από τους οποίους το 24,7% είναι στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 24 ετών.Η εφημερίδα «Κίμπρις» έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της, πως το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους κατά το τελευταίο τρίμηνο έφθασε περίπου στα 48 εκατομμύρια ευρώ.Η κρίση έχει συμπαρασύρει και την «αρχή ηλεκτρισμού» του ψευδοκράτους, η οποία παρουσιάζεται να χρωστάει σε «τράπεζες» περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Οι πλείστοι «δήμοι» αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την «αρχή ηλεκτρισμού», αναφέρει η «Κίπρις», ενώ οι οφειλές των ξενοδόχων για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Εν τω μεταξύ, οι ήδη προβληματικές τ/κ «αερογραμμές» είναι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, έχοντες οφειλές που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας σχετικά με την κατάσταση στις «αερογραμμές», ο Ντερβίς Έρογλου έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες προσλήψεις προσωπικού από την προηγούμενη «κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι το ποσοστό της ανεργίας στα κατεχόμενα για το 2008 ήταν 9,8%.
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και σε άλλα στοιχεία που αφορούν την οικονομία του ψευδοκράτους, όπως ότι πληθωρισμός έφθασε το 14,5%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,37% και έφθασαν τα 1.575 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,92% και έφθασαν τα 48 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από την «Γενί Ντουζέν» και η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην οικονομία των κατεχομένων και γράφει ότι ενώ η δανειοδότηση από τις τράπεζες το 2007 ήταν 9,0%, το 2008 μειώθηκε στο 5,5%. Η εφημερίδα «Βολκάν» γράφει ότι από τους 100 νέους οι 25 είναι άνεργοι.

ΠΟΛΙΤΗΣ - 02/06/2009, Σελίδα: 6

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: