6 Ιουλ 2009

Οι θησαυροί της Βόρειας Ελλάδας

Ανεκμετάλλευτος ο πλούτος του υπεδάφους.
Χρυσός: Μπορεί να αποφέρει κρατικά έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως και να εξασφαλίσει πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας.

Γεωθερμικά πεδία: Αν αξιοποιούνταν η ενέργεια που θα προέκυπτε, θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.

Πετρέλαιο: Ένα δισ. βαρέλια είναι τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργο
ύ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ουράνιο: 10.000 τόνοι στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας.


Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ


Ανεκμετάλλευτα δισεκατομμύρια περιμένουν στο υπέδαφος


Του Ευκλείδη Καραγιαννίδη


Η Βόρεια Ελλάδα είναι η περιοχή πού χτυπήθηκε ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες από τη διεθνή κρίση, λόγω της φύσης της οικονομίας της και κυρίως της έντονης εξωστρέφειας των επιχειρήσεών της. Χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφαρμογή ελαστικής εργασίας στις μεγάλες βιομηχανίες, μείωση ή και εγκατάλειψη παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών, πτώση της τουριστικής κίνησης συνθέτουν ένα “εφιαλτικό” σκηνικό, οι συνέπειες του οποίου σύμφωνα με αναλυτές θα φανούν από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη εικόνα. Την ίδια στιγμή στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτοι κυρίως λόγω αντιδράσεων σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών που δημιουργεί το πολιτικό κόστος, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επωμισθεί. Και εννοούμε πετρέλαιο, χρυσό, γεωθερμία, ακόμη και το ουράνιο που παραμένει ένα θέμα ταμπού για την ελληνική πραγματικότητα.

Τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά :
Ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας που ξεπερνά τα 33.455.000 ευρώ, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.Οι τρεις επενδύσεις χρυσού μπορούν να αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 500 εκατ. ευρω τουλάχιστον από άμεση φορολογία στο ελληνικό κράτος ετησίως, ενώ φέρουν ξένα κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον στη χώρα.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι τα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου και κυρίως στο βορειοελλαδικό μπορεί να περιέχουν από ένα έως και τρία δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Όσο για το ουράνιο, οι ειδήμονες λενε ότι η αξιοποίηση μέρους των βεβαιωμένων κοιτασμάτων του Παγγαίου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της χώρας “εν μια νυκτί”.

Φαίνεται ιδιαίτερα παράδοξο σε μια εποχή όπου όλοι μιλάνε για χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκατάλειψη των ορυκτών να θίγουμε ένα τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη θεωρούμε ότι χρήσιμο θα ήταν να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι χάνουμε και τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε έστω και σήμερα με το λιγότερο δυνατόν κόστος σε επίπεδο ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.
Απλά αναρωτιόμαστε αν ήρθε πλέον η ώρα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του τεράστιου αυτού θέματος, η οποία και θεμιτή είναι αλλά και αναγκαία προκειμένου με τις σωστές δράσεις και ενέργειες η Βόρεια Ελλάδα και η χώρα στο σύνολό της να μπορέσει να εκμεταλλευτεί έστω ένα μέρος αυτού του τεράστιου κρυμμένου της θησαυρού.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


-Την αύξηση της απασχόλησης κατά 1.500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 6.000 δευτερογενώς προβλέπει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.
-Για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατ.ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα δαπανηθούν τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας των μεταλλείων σε μισθούς.
-Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από το 2006, οπότε κατατέθηκε το επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ανάπτυξης , αλλά και η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν ως συνέπεια το όλο σχέδιο να έχει υπερβεί κατά δύο χρόνια τα χρονοδιαγράμματα αλλά και τις συμβατικές προβλέψεις.

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

-Τη δημιουργία 200 άμεσων θέσεων εργασίας και περίπου 800 έμμεσων προβλέπει η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα, που βρίσκεται στα όρια των νομών Ροδόπης και ΄Εβρου.
-Η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στα 100 εκατ.ευρώ και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή επιπλέον 158 εκατ.ευρώ. Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης,
-Υπολογίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας άνω των 200 εκατ.ευρώ.
-Το έργο φτάνει “αισίως” τα 9 χρόνια καθυστέρησης σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ

-Εκατόν τριάντα θέσεις εργασίας με τη λειτουργία και 200 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της Μεταλλευτικής Θράκης για τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής Σαπών του νομού Ροδόπης.
-Η επένδυση των 90 εκατ.δολ. βρίσκεται σήμερα στο σημείο που βρισκόταν πριν από εννέα χρόνια, οπότε είχε λάβει προέγκριση για τη χωροθέτησή της. Οι τότε διοικούντες θεωρούσαν πως το 2004 με 2005 η μονάδα θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει. Σήμερα ουσιαστικά η επένδυση ξεκινά από την αρχή.

Τα ορυκτά και τα μεταλλεύματα

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Καβαλόπουλο, γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η ελληνική φύση και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα έδωσε σημαντικό ορυκτό πλούτο, ο οποίος συνίσταται σε μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων, με σημαντικά βιομηχανικό ενδιαφέρον και πολλαπλές εφαρμογές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιγράφουν τη δυναμική παρουσία του κλάδου της εξόρυξης στη Βόρεια Ελλάδα είναι:
Λιγνίτης,
Λευκόλιθος-Μαγνησία,
Μεικτά θειούχα,
Μάρμαρα Ασβεστολιθικά αδρανή
Άστριοι
Ατταπουλγίτης
Ολιβινίτης

Ποζολάνη
Χαλαζίας
Χουντίτης
Χρυσός

Εξάλλου, σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, που υπολογίζεται ότι φτάνουν 10.000 τόνους, εντόπισε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο υπέδαφος των νομών Δράμας και Σερρών αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα κοιτάσματα μεταλλευμάτων ουρανίου στη Δράμα, τις Σέρρες και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται στους 10.000 τόνους, ενώ τα βεβαιωμένα αποθέματα είναι 1.525 τόνοι.


ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


Πετρελαιοφόρον "Η Ελλάς"

Της Σοφίας Χριστοφορίδου


Η παγκόσμια οικονομία προσπαθούσε ακόμη να ανακάμψει από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, τη δεκαετία του ’70, όταν εντοπίστηκε πετρέλαιο στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Από το 1981 μέχρι το 2007 αντλήθηκαν περίπου 110 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για δυναμικότητα μικρότερη των 60 εκατομμυρίων βαρελιών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης απομένουν να αντληθούν άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια από τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι όμως μόνο αυτά; Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε πετρέλαιο, εκτιμώντας ότι τα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου μπορεί να περιέχουν από ένα έως και τρία δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου!

Αρκετές από τις λεγόμενες πετρελαιοπιθανές περιοχές βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Πρίνου, στην περιοχή του Άθω και στα Γρεβενά. Γεωλόγοι πετρελαίου “δείχνουν” επίσης την Ήπειρο και το Ιόνιο, ως περιοχές με αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο, από το 1998, οπότε έπαψε να λειτουργεί η κρατική εταιρεία ερευνών πετρελαίου, η Ελλάδα έχει σταματήσει ουσιαστικά να προωθεί την έρευνα πετρελαίου.

ΑΠΟ ΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά και ομότιμο καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής - Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνη Φώσκολο, στο Βορειανατολικό Αιγαίο υπάρχουν αρκετές πετρελαιοπιθανές περιοχές, παρεμφερείς με αυτή του Πρίνου -στις θέσεις Ανατολική Θάσος, Μπάμπουρας, Νότιος Μπάμπουρας, Σταυρός, Νίκη και Μαρώνεια. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή, τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού πετρελαίου στο βορειοανατολικό Αγαίο μπορούν να δώσουν από 900.000 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου! Επιπλέον, εκτιμά ότι αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν και στο νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών.

Η χώρα μας μπορεί να μην έχει “λίμνες πετρελαίου”, ωστόσο υπάρχουν κοιτάσματα ήδη εντοπισμένα και περιοχές που είναι πιθανόν να κρύβουν “μαύρο χρυσό”, εκτιμούν και δύο άλλοι ειδικοί του χώρου, ο γεωλόγος παραγωγής υδρογονανθράκων Ά. Μαυροματίδης, ο οποίος εργάζεται για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ομάν και ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Κελεσίδης. Όπως σημείωσαν στη “ΜτΚ” (17/5/2009) εκτός από τα μέχρι στιγμής εντοπισμένα κοιτάσματα στη Θάσο, στο Κατάκολο και στην Επανομή, υπάρχουν εκτιμήσεις για πετρελαιοπιθανές περιοχές, με βάση επιφανειακές κηλίδες, όσο όμως δεν γίνονται έρευνες οι διαστάσεις και η ποιότητα αυτών των κοιτασμάτων παραμένουν άγνωστες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής τονίζει ότι το επιχείρημα ότι δεν προχωρούν οι έρευνες διότι δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν ευσταθεί.
“Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον είκοσι κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι περιέχουν 2 έως 3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου”, υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής. Θεωρητικά με μια δυνατότητα απόληψης 15% η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει έως 450.000 βαρέλια, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι 200.000 - 250.000 βαρέλια / ημέρα θα ήταν πιο εφικτός στόχος για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια. “Τα περισσότερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό, στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη και έτσι το επιχείρημα ορισμένων ότι οι έρευνες δεν μπορούν να προχωρήσουν, διότι δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν ευσταθεί” παρατηρεί.

Τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό κράτος από τη φορολογία, βάσει του υφισταμένου νομικού πλαισίου για την παραγωγή πετρελαίου, θα μπορούσαν να είναι της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για μια παραγωγή της τάξεως των 100.000 βαρελιών και άνω, και με διεθνείς τιμές μεταξύ 50 και 75 δολάρια το βαρέλι.


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μπάμπουρας Θάσου
Αγίασμα Καβάλας
Μαρώνεια Ροδόπης
Επανομή Θεσσαλονίκης

  • 160.000 τόνοι ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος είναι το δυναμικό των γεωθερμικών πεδίων της Βόρειας Ελλάδας
  • 200 θερμικά μεγαβάτ είναι η ισχύς της γεωθερμίας στη Β. Ελλάδα, όσο ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο
  • 3.000 τόνοί πετρελαίου ετησίως μπορεί να αντικατασταθούν από την ενέργεια μιας γεώτρησης σε νερό 70 βαθμών Κελσίου
  • 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού πετρελαίου στο βορειοανατολικό Αιγαίο
  • 20 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο
  • 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα μπορούσε να εισπράτει το ελληνικό δημόσιο, για ημερήσια παραγωγή 100.000 βαρελιών πετρελαίου και άνω
  • 200.000 - 250.000 βαρέλια / ημέρα ένας εφικτός στόχος για τα επόμενα 20 - 30 χρόνια, αν αξιοποιηθούν οι πετρελαιοπιθανές περιοχές
  • 10.000 τόνοι ουρανίου υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο υπέδαφος της Βορείου Ελλάδας.
  • 1.525 τόνοι είναι τα βεβαιωμένα αποθέματα ουρανίου
  • 100 είδη σπάνιων μικρομεταλλευμάτων και αποθέματα σπάνιων παραπροϊόντων ραδιενεργών μετάλλων όπως το τιτάνιο και το θώριο έχουν εντοπιστεί Μακεδονία και Θράκη


1.830 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ", "ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ" ΚΑΙ "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ"

Χαμένες "χρυσές ευκαιρίες"

Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Μοναδικές ευκαιρίες για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη αφήνει ανεκμετάλλευτες η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις εταιρείες που αποφάσισαν να επενδύσουν στα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής και εξακολουθούν να πέφτουν πάνω σε τοίχο.
Ελληνικός Χρυσός, Χρυσωρυχεία Θράκης και Μεταλλευτική Θράκης υπόσχονται μέσω των επενδυτικών τους σχεδίων τη δημιουργία 1.830 άμεσων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της δευτερογενούς απασχόλησης κατά 7.000 θέσεις. Στην προοπτική αυτή βάζει για την ώρα φρένο η δυσκινησία του δημοσίου σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τις αλλεπάλληλες ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Tην αύξηση της απασχόλησης κατά 1.500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 6.000 δευτερογενώς προβλέπει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη. Για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, αλλά και για την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα δαπανηθούν τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας των μεταλλείων σε μισθούς.

"Στην εποχή μας, μια εποχή κρίσης, αναζητείται η πραγματική οικονομία και εμείς είμαστε πραγματική οικονομία", σημειώνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης, περιγράφοντας τις ανεκμετάλλευτες για την ώρα προοπτικές της σχεδιαζόμενης επένδυσης.
Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου θα απασχολούνται 1.500 εργαζόμενοι στα τρία μεταλλεία, στα εργοστάσια εμπλουτισμού και στη μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, ενώ 6.000 θέσεις θα δημιουργηθούν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας (εργολαβίες, προμήθειες, μεταφορές). Σήμερα η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί συνολικά 380 εργαζόμενους στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου/Στρατονίκης αποτελώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιοχή. Από τους 380 το 95% προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Η μεταλλευτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός απέκτησε στις αρχές του 2004 με σύμβαση από το ελληνικό δημόσιο τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η Ελληνικός Χρυσός ανήκει στην καναδική European Goldfields και στην ελληνική κατασκευαστική Άκτωρ ΑΤΕ του ομίλου Ελλάκτωρ, οι οποίες κατέχουν αντίστοιχα το 95% και το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΡΜΕΝΗ Η ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο κοίτασμα του Περάματος, στα όρια των νομών Ροδόπης και Έβρου, που υπόσχεται να δημιουργήσει 200 άμεσες θέσεις εργασίας και περί τις 800 έμμεσες. Η άμεση προτεινόμενη επένδυση εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ και σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή επιπλέον 158 εκατ. ευρώ. Το 70% των κεφαλαίων αυτών θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισροές από την άμεση φορολογία της εταιρείας ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Το έργο, ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή, αφού το περσινό καλοκαίρι ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προηγούμενες περιβαλλοντικές άδειες που είχε λάβει, κατόπιν ένστασης για γειτνίαση με οικισμό. Σήμερα η εταιρεία εκπονεί νέες μελέτες, προσαρμοσμένες στην απόφαση του ΣτΕ και εκτιμά ότι εντός του έτους θα είναι σε θέση να καταθέσει την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε από τις αρχές του επόμενου να υποβληθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Χρυσωρυχεία Θράκης και μεταλλειολόγο, Γιώργο Μαρκόπουλο, το έργο φτάνει "αισίως" τα εννέα χρόνια καθυστέρησης σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη μελέτη είχε κατατεθεί το 2000 και βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας η επένδυση θα ήταν ενεργή το 2003. Πλέον και με δεδομένες τις ενστάσεις και όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, η επένδυση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ενεργοποιηθεί το 2011. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί δέκα άτομα που έχουν αναλάβει τον διττό ρόλο της εκπόνησης των μελετών και της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το έργο χρυσού Περάματος αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα οικονομικής ενδυνάμωσης της Θράκης.

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ Η "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ"

Εκατόν τριάντα θέσεις εργασίας με τη λειτουργία και 200 κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της Μεταλλευτικής Θράκης για τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής Σαπών στο νομό Ροδόπης. Η επένδυση των 90 εκατ. δολ. βρίσκεται σήμερα στο σημείο που βρισκόταν πριν από εννέα χρόνια, οπότε είχε λάβει προέγκριση για τη χωροθέτησή της. Οι τότε διοικούντες θεωρούσαν πως το 2004 με 2005 η μονάδα θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει. Σήμερα ουσιαστικά η επένδυση ξεκινά από την αρχή, αφού η τελευταία απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε την προέγκριση χωροθέτησης που η εταιρεία είχε εξασφαλίσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πλέον η Μεταλλευτική Θράκης συντάσσει νέα μελέτη ώστε να την υποβάλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας, η επένδυση δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα και νέες ενστάσεις προς το ΣτΕ, προοπτική που θα απειλήσει εκ νέου την ανάπτυξη του έργου.

ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ

“Πετρελαιοπηγές” ζεστού νερού

Tης Σοφίας Χριστοφορίδου

Τεράστια "κοιτάσματα πετρελαίου" διαθέτει η Βόρεια Ελλάδα, υπό τη μορφή ζεστού νερού, που κυκλοφορεί στο υπέδαφός της. Μόνο τα γνωστά γεωθερμικά πεδία της Μακεδονίας και της Θράκης να αξιοποιούνταν, η ενέργεια που θα προέκυπτε θα ισοδυναμούσε με 160.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Αυτό σημαίνει δυόμισι φορές την ετήσια παραγωγή του κοιτάσματος του Πρίνου, του μοναδικού από το οποίο γίνεται άντληση “μαύρου χρυσού” στη χώρα μας.

Το ενεργειακό απόθεμα που υπάρχει κάτω από τη γη, με τη μορφή ζεστού νερού, αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1.000 θερμικά MWt ετησίως, εκ των οποίων η χώρα μας αξιοποιεί μόλις τα 70 MWt. Το δυναμικό των γνωστών γεωθερμικών πεδίων της Βόρειας Ελλάδας είναι 200 MWt, αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιχάλης Φυτικάς. Με άλλα λόγια έχουμε ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο κάτω από τα πόδια μας.

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Το κοίτασμα του Πρίνου έδωσε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους αργού τη χρυσή δεκαετία του ’80, όταν το πετρέλαιο έρεε άφθονο. Σήμερα η παραγωγή έχει περιοριστεί στα 1.300 βαρέλια ημερησίως, ήτοι λιγότερο από 65.000 τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα η ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί από τα γνωστά γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας αντιστοιχεί σε 160.000 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά έτος, δηλαδή σε ποσότητα δυόμισι φορές μεγαλύτερη από αυτήν που αντλείται από το κοίτασμα της Θάσου.

ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ

Στα γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία του νερού είναι της τάξης των 30 - 90 βαθμών Κελσίου και χαρακτηρίζονται πεδία χαμηλής θερμοκρασίας - υψηλής θερμοκρασίας ρευστά θεωρούνται τα άνω των 90 βαθμών. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το “χαμηλής” θερμοκρασίας ρευστό αξίζει όσο χιλιάδες τόνοι πετρελαίου. Έχει υπολογιστεί ότι για να ζεσταθούν 100 κυβικά μέτρα νερού από τους 17 στους 70 βαθμούς Κελσίου απαιτούνται 500 λίτρα πετρελαίου την ώρα.

Η ενέργεια που προκύπτει από μία γεώτρηση που βγάζει νερό 70 βαθμών Κελσίου μπορεί να αντικαταστήσει έως και 3.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.
Χιλιάδες τόνοι πετρελαίου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν, αντί για πετρέλαιο, χρησιμοποιούνταν η γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση δημόσιων κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στη γεωργία μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Όσο για το κόστος μίας γεώτρησης, κυμαίνεται από 50.000 έως 70.000 ευρώ, ενώ η απόσβεση επιτυγχάνεται μέσα σε δυο - τρία χρόνια.

ΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του υπουργείου Ανάπτυξης, οι γεωθερμικές περιοχές της Ελλάδας έχουν υπαχθεί σε κατηγορίες βεβαιωμένων ή πιθανών πεδίων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και το βαθμό αξιοπιστίας των εκτιμήσεων που έχουν γίνει από σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες.

Βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία
1. Αγκίστρου (Σέρρες)
2. Σιδηροκάστρου (Σέρρες)
3. Θερμών Νιγρίτας (Σέρρες)
4. Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη)
5. Ν. Απολλωνία (Θεσσαλονίκη)
6. Σάνης - Αφύτου (Χαλκιδική)
7. Αρίστηνου (Έβρος)
8. Σαπών (Ροδόπη)
9. Κορβύλης (Ροδόπη)
10. Λίμνης Μητρικού
11. Νέας Κεσσάνης (Ξάνθη)
12. Ερατεινού (Καβάλα)

Πιθανά γεωθερμικά πεδία
Σιδηροκάστρου (Σέρρες)
Λιθότοπου Ηράκλειας (Σέρρες)
Ανθεμούντα (Θεσσαλονίκη)
Ελαιοχωρίων (Χαλκιδική)
Αρίστηνου (Έβρος)
Κορβύλης - Σαπών (Ροδόπη)
Λίμνης Μητρικού (Ροδόπη)
Ερασμίου - Μαγγάνων (Ξάνθη)
Ερατεινού (Καβάλα)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: