Κοινή επικριτική αναφορά στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη Στοκχόλμη
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Το 2014 μετατίθεται η αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει τα αιτήματα ασύλου να εξετάζονται στην πρώτη χώρα εισόδου. Μόνο στο θέμα αυτό, όμως, φαίνεται να εστιάζεται πλέον η αντιπαράθεση Βορρά - Νότου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Διότι στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε. Ε. στη Στοκχόλμη υπήρξε κοινή επικριτική αναφορά στη στάση της Τουρκίας, που ουσιαστικά αρνείται να ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Μάλιστα το συμβούλιο αποφάσισε να συνδέσει άμεσα τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο θέμα αυτό με την ενταξιακή της πορεία.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εταίροι επιδεικνύουν πλέον αλληλεγγύη προς τις νότιες χώρες που εκφράζεται με αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Το πρώτο βήμα έγινε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Μπαρό, ο οποίος ύστερα από παρότρυνση του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου αποφάσισε να επεκτείνει την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων σε όλους τους παρανόμως εισερχόμενους στην Ε. Ε. Πέρα δηλ. από τους αιτούντες άσυλο, η χρηματοδοτική δικαιοδοσία του Ταμείου επεκτείνεται στην κάλυψη των αναγκώών για στέγαση, σίτιση, διερμηνεία, νομική βοήθεια, ιατρική και κοινωνική στήριξη σε όλους ανεξαιρέτως τους παράνομα εισερχομένους.
Πρακτικά, η πρώτη δόση της επιπλέον αυτής βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν την αύξηση του αριθμού κέντρων υποδοχής, την καλύτερη λειτουργία τους και την επαναλειτουργία του προγράμματος «Αιγέας» της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, που αφορά την παροχή διερμηνείας και ιατρικής βοήθειας σε παράνομους μετανάστες.
Στη διάρκεια της συνόδου ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ευρωπαϊκό -και όχι ελληνικό- ζήτημα. Παρουσία της τουρκικής αντιπροσωπείας, επισήμανε ότι η φύλαξή τους, καθώς και ο σεβασμός των συμφωνιών επανεισδοχής συνιστούν τμήμα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως τέτοιο δεσμεύει όσους έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. «Διαφορετικά», επισήμανε, «η χώρα γίνεται η ίδια άσυλο για δουλεμπόρους και πόλος έλξης για μη νόμιμους μετανάστες. Δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για μεγάλο αριθμό διερχομένων η χώρα που δεν προστατεύει τα σύνορά της».
Στο ακανθώδες πρόβλημα του πολιτικού ασύλου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά το θέμα της ίσης κατανομής του βάρους (που αντίκειται στο Δουβλίνο ΙΙ) και υποστήριξε θερμά την πρόταση του κ. Μπαρό να εξετάζονται οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο από τα κράτη-μέλη στην πρώτη χώρα εισόδου. Οι κ. Μπαρό και Παυλόπουλος πρόκειται να αγωνιστούν σκληρά στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας ώστε να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης ότι «ορισμένα αιτήματα για άσυλο θα μπορούν να εξετάζονται σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος από αυτό στο οποίο βρίσκεται ο αιτών». Στο πρόγραμμα ισχυρή θέση κατέχει το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ τα άλλα θέματα αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου