28 Ιουλ 2009

Η Αγκυρα ανησυχεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος Θα εκμεταλλευτούν το σύστημα FRONTEX για έρευνες πετρελαίου

http://frontex.antira.info/wp-content/uploads/2008/11/frontex.jpg

Πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας, μετά από έκκληση της Ελλάδας, ανέλαβαν καθήκοντα προστασίας της «χερσαίας έκτασης της ΕΕ» στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για την παρεμπόδιση της λαθρομετανάστευσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του συστήματος «FRONTEX», που δημιουργήθηκε για τον αγώνα της ΕΕ κατά της λαθρομετανάστευσης, η Ελλάδα προέβη σε έκκληση προς τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, καλώντας τις να περιπολούν στα δικά της χωρικά ύδατα.

Από τα μέσα του Ιουνίου, τορπιλάκατοι αυτών των χωρών άρχισαν να περιπολούν στο Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται, ενόχλησε την Αγκυρα, η οποία υποστήριξε προς την ΕΕ ότι η περιοχή των περιπολιών δεν αποτελεί χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά διεθνή περιοχή.

Προστίθεται ότι η Αγκυρα, στις διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στις αρχές Ιουλίου, αλλά και απευθείας προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποίησε ότι αυτό που γίνεται δεν θα βοηθήσει στη λύση.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την Ακσιάμ, δήλωσαν ότι το να περιπολούν οι τρεις χώρες στα διεθνή ύδατα δεν θα επιφέρει ζημία στην Τουρκία, αλλά προέβησαν στην αξιολόγηση ότι η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό ξεγελάει τον ίδιο της τον εαυτό.

Η Αγκυρα, αναφέρεται, αισθάνεται μεγάλη οργή για την Ελλάδα, λόγω της συμπεριφοράς της αυτής, αν και τα πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν έχουν μπει ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υψηλά ιστάμενος αρμόδιος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα ότι η ενέργεια αυτή της Ελλάδας αποσκοπεί στο να στρέψει την κατάσταση αυτή στο Αιγαίο υπέρ της.

http://frontex.antira.info/wp-content/uploads/2008/11/frontex28.jpg

Ο ίδιος αρμόδιος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Αθήνα με την ενέργειά της αυτή προσπαθεί να επιβαρύνει, κατά κάποιο τρόπο, την κατάσταση στο Αιγαίο προσθέτοντας και το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Η Αγκυρα, προστίθεται στο δημοσίευμα, ανησυχεί ότι μετά την Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκμεταλλευτεί το σύστημα FRONTEX για τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Τουρκία είχε υποστηρίξει ότι από τις 10 περιοχές, που είχε ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα προκηρύξει διαγωνισμούς, τουλάχιστον οι 5 είναι τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ομως, αναφέρεται, η ΕΕ αντί για τους Ε/κ, προειδοποίησε την Τουρκία και υποστήριξε πως η περιοχή είναι χωρικά ύδατα της ΕΕ. Τώρα είναι πιθανό, στην περίπτωση που εισέλθουν πολεμικά πλοία των χωρών-μελών της ΕΕ σε μια από τις περιοχές που ανακοίνωσε η Τουρκία ότι είναι δικές της, να αντιμετωπιστεί μεγάλο διπλωματικό πρόβλημα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Ακσιάμ.

iKypros

ΠΗΓΗ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: