28 Ιουλ 2009

Οι 3 μνηστήρες για την ΕΥΑΘ

  • Κατατέθηκαν οι προσφορές για το 23%.
  • Τρεις κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων συμφερόντων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23,02% της ΕΥΑΘ.
  • Πρόκειται για τη γαλλική Suez μαζί με την Ελλάκτωρ, την ισπανική Aqualia μαζί με τη ΓΕΚ Τέρνα και τη γαλλική Veolia μαζί με τη Marfin Investment Group και την κατασκευαστική Ιόνιος ΑΤΕ του επιχειρηματία Γ. Μαρούλη.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της MIG, “η MIG μαζί με τη Veolia Environnement και την κατασκευαστική εταιρεία Ιόνιος συγκρότησαν κοινοπραξία, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού μετόχου στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η σύνθεση της κοινοπραξίας είναι Veolia 51%, MIG 44%, Ιόνιος 5%”.

Ο ΟΜΙΛΟΣ
Η Veolia Environnement είναι η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών περιβάλλοντος στον κόσμο. Έχει δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 336.000 υπαλλήλους. Παρέχει πάνω από 155 χρόνια υπηρεσίες και λύσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές. Η Veolia είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Παρισίων και Νέας Υόρκης με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 11,5 δισ. ευρώ. Το 2008 η εταιρεία είχε έσοδα 36,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 1,9 δισ. ευρώ.

Η Marfin Investment Group είναι όμιλος εταιρειών με έδρα την Αθήνα και δραστηριότητες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή, σε αμυντικούς κλάδους όπως τρόφιμα, μεταφορές, υγεία, χρηματοοικονομικός τομέας, πληροφορική. Οι εταιρείες του ομίλου πραγματοποιούν το 37% των πωλήσεών τους έξω από την Ελλάδα, έχουν παρουσία σε 40 χώρες και σε 22 κλάδους. Απασχολεί πάνω από 56.000 άτομα.

Η Ιόνιος είναι κατασκευαστική εταιρεία που έχει εκτελέσει ευρύ φάσμα δημοσίων έργων, όπως κατασκευή δρόμων, λιμανιών, φραγμάτων, δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης κ.ά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται πάνω από 25 έτη και διαθέτει γενικό εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και προσωπικό 400 άτομα. Το 2008 η Ιόνιος είχε έσοδα 115 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους επίδοξους μνηστήρες, η γαλλική Suez, επίσημα ελέγχει το 5,102% της ΕΥΑΘ. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για ενδιαφέρον και private equity funds ειδικού τύπου, όπως η αυστραλιανή Μaquarie και funds από τα Αραβικά Εμιράτα.

Αύριο στη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί για τις προτάσεις αυτές και να ξεκινήσει έλεγχος των ενδιαφερομένων (data room) στα στοιχεία της ΕΥΑΘ, ώστε έπειτα από ένα μήνα να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές. Η πώληση του ποσοστού της ΕΥΑΘ εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης ύψους ενός δισ. ευρώ για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι άλλες διεκδικήτριες εταιρικές συμμαχίες


ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1

SUEZ.
Ο γαλλικός κολοσσός δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και διαχείρισης λυμάτων. Δημιουργήθηκε το 1997 από τη συγχώνευση της Compagnie de Suez και της Lyonnaise des Eaux. Μέσω των ανά τον κόσμο δραστηριοτήτων της η Suez εξυπηρετεί περισσότερους από 120.000.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2008 συγχωνεύτηκε με την Gaz de France, οπότε σχηματίστηκε ο όμιλος GDF Suez. Ο όμιλος είχε τζίρο 83,1 δισ. ευρώ το 2008, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 6,5 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος της Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της ανάπτυξης γης και της ενέργειας. Η σημερινή διάρθρωση του επιχειρηματικού ομίλου Ελλάκτωρ είναι το αποτέλεσμα της επιλογής τριών εταιρειών (Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε., Άκτωρ ΑΤΕ και Τεχνική Εταιρεία Βόλου Α.Ε.) να αντιμετωπίσουν από κοινού και με το ανάλογο μέγεθος την πρόκληση της νέας γενιάς των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2008 η εταιρεία κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους ύψους 138,774 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και διευθύνων σύμβουλος ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2

AQUALIA.
Η ισπανική εταιρεία Aqualia θεωρείται κορυφαία στη διαχείριση υπηρεσιών ύδρευσης. Πρόκειται για τη μοναδική ισπανική εταιρεία που παρέχει λύσεις στις απαιτήσεις εταιρειών, οργανισμών, τοπικών και δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με όλες τις χρήσεις του υδάτινου κύκλου: πόσιμο νερό, χρήσεις στη γεωργία, υδραυλικές κατασκευές και βιομηχανικές χρήσεις. Λειτουργεί σε περισσότερες από 850 πόλεις και εξυπηρετεί 23.000.000 ανθρώπους. Εκτός της Ισπανίας, δραστηριοποιείται στην Πορτογαλία, την Αλγερία, την Ιταλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, Πολωνία, Μεξικό και την Κίνα.

ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Η ΓΕΚ Τέρνα αποτελεί τη μητρική εταιρεία ενός διευρυμένου ομίλου εταιρειών με ηγετική θέση στις κατασκευές, την ενέργεια, το real estate και τις παραχωρήσεις. Πρόεδρος της εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αθήνα, είναι ο Γεώργιος Περιστέρης, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Κάμπα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: