1 Αυγ 2009

Έδιωξαν την γιαλατζί "τριήρη" από το κεντρικό λιμάνι της Μασσαλίας

[kivdili.jpg]

Αγανάκτηση και διαμαρτυρίες προκάλεσε η άφιξη στη Μασσαλία τουρκικού πλοίου, αντίγραφου αρχαίας ελληνικής τριήρους,
(βλέπε παλαιότερη ανάρτηση) που αποτελεί μία από τις ατραξιόν της «σεζόν της Τουρκίας στη Γαλλία», της οποίας οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2010.

Οι κοινότητες των Αρμενίων, των Κυπρίων και των Ελλήνων (σημ "ενκρυπτώ" :μάλλον Ελλαδιτών εννούσε ο συντάκτης) της Μασσαλίας κινητοποιήθηκαν με διαβήματα προς τον Δήμο και διανομή προκηρύξεων, για να εμποδίσουν να δέσει το «πλοίο της ντροπής» -όπως το αποκαλούν- στο λιμάνι, καταγγέλλοντας μια επιχείρηση «προπαγάνδας για πολιτική εκμετάλλευση» από την Αγκυρα.

Με παρέμβαση του Ελληνα γενικού προξένου της Μασσαλίας κ. Αντώνη Αλεξανδρίδη στον δήμαρχο της Μασσαλίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, το τουρκικό πλοίο δεν άραξε τελικά στο κεντρικό πολυσύχναστο «παλιό λιμάνι». Ελλιμενίστηκε στην εξωτερική αποβάθρα Quai de Commerce, όπου αράζουν μόνο εμπορικά πλοία και από 1 μέχρι 8 Αυγούστου θα αράξει στον απέναντι ναυτικό όμιλο. Στη συνέχεια το πλοίο θα ανεβεί από τον Ρήνο μέχρι το Παρίσι και περνώντας από τον Δούναβη θα επιστρέψει στην Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την «Ισταμπούλ, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010».

Χθες, απουσία του δημάρχου της Μασσαλίας, το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου δέχτηκε ο εμπορικός σύμβουλος του δήμου. Μία ώρα αργότερα δέχτηκε τους εκπροσώπους των αρμενικών, κυπριακών και ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίοι του επέδωσαν έγγραφη διαμαρτυρία για την έλευση του τουρκικού πλοίου. Για τους Αρμένιους, αποδεχόμενες το άραγμα του πλοίου οι γαλλικές αρχές «είναι σαν να παραβλέπουν πως η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την ενοχή της στην αρμενική γενοκτονία». Για τους Κυπρίους σημαίνει ότι «είναι σαν να ξεχνούν πως η Τουρκία κατέχει παράνομα από το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού».

Το τουρκικό πλοίο «Κυβέλη» είχε αποπλεύσει 2 Μαΐου από τη Φώκαια, στις ακτές της Μικράς Ασίας, με πλήρωμα από 20 φοιτητές κωπηλάτες και καπετάνιο τον αρχαιολόγο Οσμάν Ερκούτ. Με πλου 2.800 χιλιομέτρων, περνώντας από την Ελλάδα και την Ιταλία, το πλοίο έφτασε στις γαλλικές ακτές, την Τρίτη στο Κασίς και χθες στη Μασσαλία. Η Τουρκία επικαλείται σαν κίνητρό της την ιστορική αναπαράσταση μιας αρχαίας εποποιίας προ 2.300 ετών, την εκκίνηση των Ελλήνων αποίκων της Φώκαιας από τις τουρκικές ακτές και τη διαδρομή τους ώς το λιμάνι της Μασσαλίας.
enet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ , ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ , ΣΕΙΡΗΝΕΣ-ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ "ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ" ...... ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΟΙ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ '74 Ο ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ Ή ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ.

Οι σφαγές της Φώκαιας (1914)

http://defence.e-e-e.gr/assets/turkish_fighters_tsetes.jpg

http://3.bp.blogspot.com/__rQi4NYv9Vg/SaVd5vChLoI/AAAAAAAABes/EWGvm0_NHwM/s400/_7319_turkish-army-8-10-2003.jpg

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: