Σε φάση έντονης κινητικότητας εισέρχεται ξανά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στον οποίο επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας, στο πνεύμα της “γραμμής Καραμανλή”.
Παρότι μετά τη συνάντηση, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ο κ. Βασιλάκης δεν θέλησε να απαντήσει ξεκάθαρα επί του θέματος, η ελληνική πλευρά είναι αρνητική απέναντι στις τροποποιημένες προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ (όπως το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση). Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί την Πέμπτη και με τον Σκοπιανό διαπραγματευτή, Ζόραν Γιόλεφσκι.
Επιστολές προς τους προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ έστειλε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Σιούφας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διαχρονικά κατέβαλλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη γείτονα χώρα στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει ότι, διαχρονικά, η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών επιδεικνύοντας καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα, αποδεχόμενη λύση που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων.
Με τις επιστολές ο κ. Σιούφας απέστειλε στους ομολόγους του υπόμνημα με τις ελληνικές θέσεις, καθώς και την επιστολή που απέστειλαν, στις 18 Μαΐου 2009, 200 ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία καταγράφονται για μια ακόμη φορά τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Ο αριθμός των 200 ακαδημαϊκών, που αρχικά υπέγραψε την προαναφερόμενη επιστολή, φτάνει σήμερα τους 346 από όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου