Πλήρης ήταν η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου «Ξενοκράτης», λειτουργώντας κυρίως επικουρικά στις εντολές των αρμοδίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έχει το γενικό πρόσταγμα στο συντονισμό, και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και στις γενικότερες επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ το σύνολο του προσωπικού των μονάδων της Αττικής είναι σε επιφυλακή.
Παράλληλα, σε δύο περιπτώσεις το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων λειτούργησε και με δική του πρωτοβουλία για την προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Βαρνάβα και στο Κοτρώνι Μαραθώνα, που κινδύνευαν άμεσα από τη φωτιά. Στην πρώτη περίπτωση, στο Βαρνάβα υπάρχει στρατόπεδο, όπου εδρεύει μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων «Χωκ», η οποία για λόγους ασφαλείας έστειλε δύο από τους τριπλούς εκτοξευτήρες της στην έδρα της μονάδας, της 380 Μοίρας Κ/Β «Χωκ», στο Καπανδρίτι, αλλά το υπόλοιπο προσωπικό παρέμεινε μέσα σε επιφυλακή και άμεση ετοιμότητα για δράση. Στη δεύτερη περίπτωση, στο Κοτρώνι Μαραθώνα, στη βάση της Διεύθυνσης Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ), η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση μέσα στον περίβολο της βάσης χωρίς να κινδυνεύσουν όμως προσωπικό, σημαντικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, ενδεικτικό του μεγέθους της κινητοποιήσεως των Ε.Δ. είναι και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ένας υποστράτηγος και τρεις συνταγματάρχες ως σύνδεσμοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Συνολικά, μέχρι αργά χθες το βράδυ και σύμφωνα με ενημερωτικό του ΓΕΕΘΑ η συμβολή των τριών Κλάδων των Ε.Δ. ήταν η ακόλουθη:
491 άτομα στρατιωτικό προσωπικό προς υποστήριξη δασοπυρόσβεσης, από τα οποία 291 του Σ.Ξ., 140 της Π.Α. και 60 του Π.Ν., που αναπτύχθηκαν στις περιοχές Βαρνάβα, Γραμματικού, Ζούμπερι, Σταμάτα, Γέρακα, Παλλήνης, Εκάλης, Πικερμίου, Πεντέλης, Δροσιάς, Αγ. Ανδρέα, Αγ. Μαρίνας, Αγ. Στέφανου.
Άλλοι 158 στρατιωτικοί, από τους οποίους 96 του Σ.Ξ., 46 της Π.Α. και 16 του Π.Ν. σε αποστολές επιτήρησης χώρων και αποτροπής αναζωπύρωσης πυρκαγιών, εν συνόλω 649 άτομα. Το προσωπικό αυτό, το οποίο εμπλέκεται στο επίγειο έργο της πυρόσβεσης, τις απογευματινές ώρες, αντικαταστάθηκε σταδιακά από ισάριθμο προσωπικό, προκειμένου να ξεκουραστεί. Συνολικά και στις δύο βάρδιες διατέθηκαν 1.298 στρατιωτικοί.
Διατέθηκαν 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 και CL-215 των 355 ΜΤΜ και 383 ΜΕΕΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «από τη δύναμη των 21 πυροσβεστικών αεροσκαφών της Π.Α. επιχειρούν τα 20 από αυτά. Τα 15 από αυτά επιχειρούν στο Νομό Αττικής και τα υπόλοιπα σε άλλες εστίες σε όλη την επικράτεια».
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ένα αεροσκάφος C-130 σε δύο πτήσεις για μεταφορές δύο οχημάτων και 60 δασοπυροσβεστών από την Κύπρο, ένα υδροφόρο πλοίο του Π.Ν. στον όρμο της Αγίας Μαρίνας, 26 πυροσβεστικά οχήματα (17 Σ.Ξ., 6 Π.Α., 3 Π.Ν.), 14 υδροφόρα οχήματα (7 Σ.Ξ., 4 Π.Α., 3 Π.Ν.), εννέα ασθενοφόρα με γιατρούς και ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό ανεπτυγμένα σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό, έξι οχήματα χωματουργικών εργασιών (τέσσερις προωθητές γαιών και δύο φορτωτές), επτά λεωφορεία.
Αξίζει ιδιαιτέρως να επισημανθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, «από το πρώτο φως της 23ης Αυγούστου έως τις 17:00, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215 και CL-415, πραγματοποίησαν στο Νομό Αττικής 33 εξόδους, με 103,5 ώρες πτήσης, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελέστηκαν 660 ρίψεις νερού, που αντιστοιχούν σε άφεση 3.960 τόνων νερού περίπου». Για τους γνωρίζοντες, έστω και στοιχειωδώς, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το τεράστιο έργο των πιλότων και τεχνικών για την άμεση ετοιμότητα και χρήση των πτητικών μέσων.
Τέλος, από πλευράς Ε.Δ. έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, (σύνολο διατιθέμενων κλινών 363, ασθενοφόρων 16 και νοσηλευτικού προσωπικού 253 άτομα), η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), αμφότερες της Π.Α., τέσσερα ελικόπτερα UH-1H και δύο ελικόπτερα CH-47D του Σ.Ξ. (για επιχειρήσεις εκκένωσης), καθώς και άλλα τέσσερα UH-1H του Σ.Ξ. (για επιχειρήσεις επιτήρησης), ενώ από πλευράς ΠΑ, δύο ελικόπτερα Super Puma, δύο ελικόπτερα ΑΒ-212 και δύο AB-205 (για επιχειρήσεις εκκένωσης), καθώς και το C-130, που προαναφέρθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου