26 Αυγ 2009

Οι αμερικανοί βάζουν την Άγκυρα να παίζει τον "ιστορικό" της ρόλο

[AIGAIO84.jpg]

Το γιατί έχει αυξήσει την προκλητικότητα της η Τουρκία το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τις ανακοινώσεις για πετρέλαιο που έχει εξαγγείλει και περιλαμβάνουν μέρος της ελληνικής (και της κυπριακής) υφαλοκρηπίδας, κάτι που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.


Μια άλλη πτυχή που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι και η αλλαγή της αμερικανικής στάσης σε περισσότερο φιλοτουρκική, καθώς οι Αμερικανοί αναλυτές πλέκουν διθυράμβους για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή, φθάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναφέρουν πως τώρα, μετά από 90 χρόνια, έφτασε η ώρα να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο στην περιοχή.

Ο George Friedman , αναλυτής του ινστιτούτου Stratfor (www.stratfor.com), υποστηρίζει ένθερμα ότι οι οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει στην περιοχή.
Το ινστιτούτο, γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή, η οποία όμως εμποδίζεται να αναπτυχθεί και να αυξήσει την επιρροή της από χώρες, όπως η Ελλάδα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η Τουρκία θα εξελιχθεί σε μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναλύσεις, η ελληνική αντίσταση στην προδιαγεγραμμένη κατά τους Αμερικανούς αναλυτές πορεία της Τουρκίας, χρόνο με τον χρόνο κάμπτεται και σύντομα δεν θα αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε σε βιβλίο τις προβλέψει του για τις γεωπολιτικές αλλαγές των επόμενων 100 χρόνων και προβλέπει ότι η Τουρκία θα εξελιχθεί στη χώρα που θα ελέγχει τα Βαλκάνια, χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, ενώ εμφανίζει χάρτη όπου η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται υπό τουρκική επιρροή.

ΠΗΓΗ

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ..... ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ Η ΜΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ..... ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ , ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: