6 Αυγ 2009

Πούτιν και Ερντογάν έδωσαν τα χέρια για τον South Stream

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiss-3O-ptm2zNG5Hr-EU0_BxRhg3OwmIJrqzdC_M_bhJrZOF5UbnqpsgdRE72Qs6Q5IbSTulRzVkt_kulf2GNxo8xTxuRMy22zFkITYZ9kAh19-Droqgm2FHbVEsYbqmDi93cXILTLyKOx/s400/7a550bb9-5207-426f-b15a-fa0aa0517499-800x600.jpg

Τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream «σφράγισαν» Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη με τη ρωσική πλευρά να επιδιώκει τη διατήρηση της ενεργειακής κυριαρχίας της στην Ευρώπη αποφεύγοντας την Ουκρανία.

Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένετο να υπογραφεί και πρωτόκολλο συμφωνίας σχετικά με την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας και τη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Στην Άγκυρα βρέθηκε την Πέμπτη και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να παραστεί συμβολικά στην υπογραφή της συμφωνίας για τον South Stream, καθώς η ιταλική εταιρεία Eni είναι ο βασικός εταίρος της ρωσικής Gazprom για την κατασκευή του αγωγού που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Στο πρωτόκολλο συνεργασίας για το φυσικό αέριο καταγράφεται επισήμως η συγκατάθεση της Τουρκίας στην κατασκευή του South Stream στα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Στις συνομιλίες επρόκειτο να ανακοινωθεί και συγκεκριμένο χρονικό όριο έναρξης των εργασιών, το οποίο θα προσδιορίσουν οι πρωθυπουργοί.

Η Τουρκία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή «θαλάσσιων αναγνωριστικών και οικολογικών ερευνών» και έχει προσκληθεί από τη ρωσική πλευρά να συμμετάσχει πλήρως στο σχέδιο του South Stream.

Ο αγωγός θα διασχίζει το βυθό της Μαύρης Θάλασσας από το Νοβοροσίσκ στο βουλγαρικό λιμάνι Βάρνα και εν συνεχεία δύο διακλαδώσεις θα περνούν μέσω των Βαλκανίων σε Ιταλία και Αυστρία, «αν και οι ακριβείς διαδρομές δεν έχουν επικυρωθεί», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία προς το 2013 και κατά τις ρωσικές πηγές «προορίζεται να μειώσει την εξάρτηση των προμηθευτών και καταναλωτών από τις χώρες-διαμετακομιστές, ειδικότερα, από την Ουκρανία και την Τουρκία».

Η παροχετευτική του δυνατότητα θα είναι 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στο σχέδιο υπολογίζεται σε 25 δισ. ευρώ, που θα καταβάλουν η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni, οι οποίες θα τον εκμεταλλεύονται σε ισότιμη βάση.

Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος σε μεγέθη αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου (μετά τη Γερμανία και την Ιταλία) και προμηθεύτηκε πέρυσι 24,5 δισ. κυβικά μέτρα (το 2007 23,5 δισ.).

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι «αναμφίβολα στρατηγικοί εταίροι» είχε δηλώσει ο υποδιευθυντής του Γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού και πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιοχόμενο της επίσκεψης εργασίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ

http://www.novinite.com/media/images/2009-04/photo_verybig_102534.jpg

ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ" ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΤΙ ΤΗΛΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ , ΑΠΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ. "FOLLOW THE MONEY" ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ , ΤΑ ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ "ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ" ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΣΟ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΚΑΘΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ .... ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΤΕ ? Ο ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ , ΟΥΤΕ ΡΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΑΜΕΡΙΚΗ.

ΠΑΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ , ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ , ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: