11 Σεπ 2009

Ο προαστιακός Θράκης έκανε το παρθενικό του δρομολόγιο


Χθες ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και για την Θράκη, γιατί έγινε πραγματικότητα η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου Θράκης, του τρίτου σε ολόκληρη την χώρα, μετά την Αττική και την Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά την λιτή τελετή στην Κομοτηνή μετά από προτροπή του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, η υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα στις εντολές του υπουργού και σήμερα ο προαστιακός Θράκης ήδη λειτουργεί.

Το τρένο του προαστιακού ενώνει τις πόλεις Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη και δημιουργεί με τα υπάρχοντα σήμερα δρομολόγια, ένα πυκνό δίκτυο δρομολογίων που θα καλύπτει όλο το 24άωρο.

Θα υπάρχουν ημερησίως 22 δρομολόγια, 11 από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή και Ξάνθη και 11 από Ξάνθη προς Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Τα δρομολόγια του προαστιακού θα σταματάνε σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, δηλαδή, Μέστη, Συκοράχη, Κίρκη, Ίασμος, Πολύσιτος.

Το εισιτήριο θα είναι χαμηλό και προσιτό για όλους τους επιβάτες, Αλεξανδρούπολη-Κίρκη με 1 ευρώ, Αλεξανδρούπολη-Μέστη με 1,60 ευρώ, Αλεξανδρούπολη Κομοτηνή 2,50 ευρώ, Κομοτηνή-Ίασμος 0,80 ευρώ και Κομοτηνή-Ξάνθη 1,20 ευρώ. Στις τιμές αυτές βέβαια θα γίνονται και οι προβλεπόμενες εκπτώσεις όπως μαθητές 50%, φοιτητές 25%, πολύτενκοι 50%, φοιτητές πολυτέκνου οικογένειας 62,5% και τα λοιπά.

Η χρονική διάρκεια των δρομολογίων θα είναι Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη στα 58 λεπτά, Κομοτηνή-Ξάνθη στα 32 λεπτά, παρότι σήμερα κάναμε 25 λεπτά. Στον χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνονται και ο χρόνος στάθμευσης στους ενδιάμεσους σταθμούς. Το τρένο που θα χρησιμοποιηθεί για τα προαστικά δρομολόγια θα είναι με κλιματιζόμενες αυτοκινητάμαξες, και διαθεσιμότητα 144 θέσεις καθημένων και 166 ορθίων. Ο προαστιακός Θράκης θα εξυπηρετήσει σημαντικά την μετακίνηση των φοιτητών από πόλη σε πόλη, των εμπόρων και γενικά των κατοίκων της περιοχής και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στην τόνωση του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού......

...... Ταξιδεύοντας σε σιδηροδρομικό δίκτυο μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων, ο Προαστιακός ενώνει μεταξύ τους τις τρεις ακριτικές πρωτεύουσες της Θράκης, καθώς και τα κυριότερα ημιαστικά κέντρα των τριών νομών. Σε συνδυασμό και με τα καθημερινά διαπεριφερειακά δρομολόγια από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, τα 8 νέα δρομολόγια του νέου Προαστιακού Θράκης δημιουργούν ένα πλήρως αποδοτικό και ανταγωνιστικό πλέγμα δρομολογίων. Με χρόνους διαδρομής που δεν υπερβαίνουν τα 33 λεπτά για το τμήμα Ξάνθη – Κομοτηνή και τα 58 λεπτά για το τμήμα Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη, καθώς και με το χαμηλό κόμιστρο που ξεκινά από 0,80 €, το τρένο αναδεικνύεται πλέον σε κύριο μέσο μεταφοράς για τους πολίτες των περιοχών της Θράκης.

Ο σχεδιασμός των δρομολογίων έγινε με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες των επιβατών για τακτικές, γρήγορες και συνεπείς μετακινήσεις από και προς την εργασία τους και τους τόπους ψυχαγωγίας ή αναψυχής. Συγκεκριμένα, το πλέγμα δρομολογίων του νέου Προαστιακού Θράκης έχει ως εξής:

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1671/1672 Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη
1673/1674 Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη
1675/1676 Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη
1677/1678 Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: