11 Σεπ 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

http://1.bp.blogspot.com/_5Y4nWDsZYro/SfikaGAKb0I/AAAAAAAAFaY/_2Mx66yPois/s400/normal_5~48.jpg

Βρυξέλλες,

Tις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και τις απόπειρες παρενόχλησης ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX), καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία καλούν να πάρει θέση.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό, όπου ελικόπτερο της υπηρεσίας FRONTEX το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ και οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του, καθώς, σύμφωνα με τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους, πετούσε σε «τουρκικό εναέριο χώρο».

Στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλουν την πάγια τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και καλούν την Επιτροπή να πάρει θέση τόσο για τις παραβιάσεις αυτές, όσο και για τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή επιχείρηση καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Οπως επισημαίνεται, η επιχείρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιείται σε μια περιοχή των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, που δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Η ομάδα της ΝΔ ζητεί από την Επιτροπή να ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να αποθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας.

«H Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αρχίσει να εφαρμόζει τις αρχές καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, προσθέτοντας ότι «καλούμε την Κομισιόν να τοποθετηθεί άμεσα στις τουρκικές τακτικές και να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της, αλλά και τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και αντιευρωπαϊκή της συμπεριφορά».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: