10 Σεπ 2009

Ο προαστιακός Θράκης παίρνει σάρκα και οστά

Την έναρξη του προαστιακού Θράκης εγκαινιάζει σήμερα το μεσημέρι στον σιδηροδρομικό σταθμό Κομοτηνής ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου Προκόπη Καλογιάννη και του διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Την ίδια στιγμή που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο προαστιακός της Θράκης, θα υπάρξει και ένα τοπικό τρένο που θα καλύψει τις ανάγκες του βορείου Έβρου και θα κινείται από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τα Δίκαια και το Όρμενιο. Έτσι, θα επιτευχθεί η σύνδεση του με τον σιδηροδρομικό κορμό της χώρας.

Με τις δύο αυτές κινήσεις ουσιαστικά ενοποιείται ο χώρος της Θράκης και το επόμενο βεβαίως είναι να ενταχθεί σε αυτό το σύστημα και η Ανατολική Μακεδονία. Το έργο δεν σταματά εδώ, αφού όπως είπε ο υπουργός κ. Στυλιανίδης όσον αφορά στην Καβάλα ολοκληρώνεται η μελέτη σύνδεσης του λιμανιού της Καβάλας με τους Τοξότες της Ξάνθης, ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει με εντολή του υπουργού στην ΕΡΓΟΣΕ η προπαρασκευαστική μελέτη για τη χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας με μία νέα σύνδεση, η οποία θα ξεκινά από Θεσσαλονίκη, θα διέρχεται από το χώρο των λιμνών και ευθεία θα βγαίνει Αμφίπολη, Καβάλα, Τοξότες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

Κάθετοι άξονες πάνω σε αυτή την καινούργια γραμμή μελετάται να ξεκινούν από τις Σέρρες προς την Καβάλα και από την Δράμα προς την Καβάλα, καθώς και από τον βόρειο Έβρο προς την Καβάλα που είναι ο υφιστάμενος κορμός και ήδη αναβαθμίζεται.

Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και για να μπορεί να είναι ελκυστικό σε ιδιωτικούς επενδυτικούς κύκλους, θα συνδυαστεί με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ από Θεσσαλονίκη μέχρι και Έβρο, η οποία θα αξιοποιηθεί ως πακέτο. Σε αυτήν την περιουσία προβλέπονται εμπορευματικά και διαμετακομιστικά κέντρα, όπως αυτό στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ήδη έχει κατατεθεί αίτηση παραχώρησης προς το υπουργείο Άμυνας και θα υπάρξει ανταπόκριση, γιατί και γι’ αυτό έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: