10 Σεπ 2009

Δανοί και Ελβετοί τσακώνονται για τους μιναρέδες



Σημαντικές εντάσεις προκαλεί στην Ελβετική κοινωνία το ενδεχόμενο ανέγερσης νέων μουσουλμανικών μιναρέδων. Εντύπωση προκαλεί η θετική στάση της εκκλησίας στην Ελβετία καθώς εναντιώθηκε στις επιδιώξεις της Λαϊκιστικής δεξιάς, που έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης ανέγερσης μιναρέδων. Οι Ελβετοί επίσκοποι κάλεσαν σήμερα με ανακοίνωση του Ελβετούς, "να πουν όχι στην πρωτοβουλία κατά της ανέγερσης μιναρέδων", και προσθέτουν ότι "οι μιναρέδες, όπως και τα καμπαναριά των εκκλησιών, είναι σύμβολα της δημόσιας παρουσίας μιας θρησκείας". Στη χώρα υπάρχουν ήδη τέσσερις μιναρέδες και έχει προβλεφθεί η κατασκευή ακόμα ενός, καθώς ο Ισλαμισμός είναι η δεύτερη θρησκεία στην Ελβετία μετά το Χριστιανισμό με 310.000 μουσουλμάνους σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων.



Αντίστοιχους προβλήματισμούς έχουν και στη Δανία. Το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας, (PDD) ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία, με πληρωμένες καταχωρήσεις σε πολλές εφημερίδες, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να δείξουν την αντίθεσή τους στα τζαμιά που χαρακτηρίζει ως «κάστρα του ισλαμισμού».


Στη διαφήμιση φαίνεται το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, πάνω από το οποίο το PPD είχε προσθέσει δύο ξίφη και τον τίτλο «Όχι στα μεγάλα τζαμιά στις πόλεις της Δανίας!».Το PDD εναντιώνεται στην απόφαση του δημαρχείου της Κοπεγχάγης να επιτρέψει την κατασκευή του πρώτου τζαμιού στη Δανία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: