20 Φεβ 2009

«Ηγετικές» ατολμίες και η …«Γκιουμουλτζίνα»

Όταν πριν ένα χρόνο, η Ziraat Bank (πρόκειται για την Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας) κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αίτηση για άδεια λειτουργίας τουρκικού τραπεζικού καταστήματος στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, είχα κάποιες εύλογες επιφυλάξεις.
Όσοι γνωρίζουν καλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γείτονος, αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε τράπεζα , αλλά στην ουσία ….«Η Ziraat είναι το ίδιο τουρκικό κράτος».


[zirrat.JPG]


Η σκοπιμότητα λοιπόν αυτής της κίνησης δεν εντάσσεται τόσο στη χρηματοπιστωτική σκακιέρα , όσο σε αυτή της γεωπολιτικής. Το σύνθημα…«τα δικά μας λεφτά σε δική μας τράπεζα», της άτυπης εκστρατείας του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στην προσπάθειά του να προωθήσει την τουρκική τράπεζα, μπορεί κάποιοι να το εκλάμβαναν μόνο ως μια οικονομική κίνηση.

Αλλά αυτό ήταν ο … «φερετζές» που απέκρυπτε τις πραγματικές σκοπιμότητες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Πίσω από τον «φερετζέ» αποκρύπτεται η διαρκής προσπάθεια της Άγκυρας για τη χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μετά τους …«τουρκικούς» συλλόγους, τα εκπαιδευτήρια, τα ΜΜΕ που έχουν εγκαθιδρύσει και λειτουργούν σε Ξάνθη και Ροδόπη ,δημιουργείται πλέον και ένας «οικονομικός οργανισμός» , μέσα από τον οποίο πληρώνονται ….περίπου 2.000 μουσουλμάνοι.(εφημ.Το Παρόν 15/2/09) Για ποιους λόγους και για ποιες υπηρεσίες ….δεν το γνωρίζω!

Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι μετά και τις τελευταίες προ μηνός προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Τσετίν Μαντατζή , όπου είχε χαρακτηρίσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική και αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους», και οι οποίες έγιναν αντικείμενο συζήτησης στο Κοινοβούλιο μας, το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε να εννοηθεί , μέσω δημοσιευμάτων στον φιλικό τύπο , ότι με την έλευση του κ. Παπανδρέου από το εξωτερικό, θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNoSD-Qm0g4Pxo7WgYl03Q13wUgGAz4vuxivFlIvbpD4dhgRmhVFfXHodgBNVJw-DDBrn1HnjUxGKH0x7V1iBxEPqV4zVYGplzoh6rjkyI7vL_2bsStGa7DX4jAZ3TIDZYA4vJdKB2EwQ/s320/showImage.jpg


Τις είδατε ; Εγώ παρακολουθώντας το θέμα διαπίστωσα μόνο μια φιλική , απαλή και άνευ ηγετικής πυγμής , «σύσταση» του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τσετίν Μαντατζή.
Όλα αυτά εσωτερικώς και … «υπογείως» της Χαριλάου Τρικούπη. Η «σύσταση» του κ. Παπανδρέου , (και.. εν δυνάμει Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις δημόσιες ομιλίες του) περιορίστηκε στην παραίτηση του βουλευτή από την θέση του προέδρου της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της «τουρκικής» μειονότητας δυτικής Θράκης (όπως αυτοαποκαλούνται).

Το «ανατολίτικο παζάρι» που διαδραματίστηκε στα γραφεία του ΠαΣοΚ προκειμένου να «κουκουλωθεί» η υπόθεση , μας προσβάλει βάναυσα ως Έλληνες, η δε τελική απόφαση περί παραιτήσεως του βουλευτή από την ως άνω ψευδεπίγραφη επιτροπή , μας προσβάλει και ως νοήμονες ανθρώπους , αφού έτσι και αλλιώς αυτή ήταν προγραμματισμένη καθότι η θητεία του έληγε πολύ σύντομα.

Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι το ΠαΣοΚ δείχνει ατολμία στο όνομα της δήθεν ελευθερίας της έκφρασης, και των επικίνδυνων εθνικών «απόψεων» του προέδρου του.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο περί αυτού. Το ΠαΣοΚ είχε επιλέξει τον κ. Μαντατζή ως υποψήφιό του στις τελευταίες εκλογές, επειδή ήταν ένας από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της μειονότητας (λόγω της θέσης του στην ψευδεπίγραφη Ένωση) και τους σίγουρους ψήφους που τον συνόδευαν.

Για τον κ. Παπανδρέου οι ψήφοι των φανατικών (υπέρ της Τουρκίας) μουσουλμάνων της Θράκης, είναι σημαντικότεροι από την ίδια την Θράκη και τους υπόλοιπους πολίτες της.

Τέτοιες συμπεριφορές από …. «εν δυνάμει Πρωθυπουργό» βλέπουν οι γείτονες και αποθρασύνονται, στέλνοντας πρόσκληση για τα εγκαίνια λειτουργίας του καταστήματος της Ziraat Bank στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταμάτη, όπου την Κομοτηνή την αναφέρουν ως …. «Γκιουμουλτζίνα».

Φυσικά η πρόσκληση επεστράφη στην Τράπεζα με συνοδευτικό έγγραφο του κ. Σταμάτη όπου αναφέρει ότι : «θεωρώ ανεπίτρεπτο και προσβλητικό για τη χώρα που σας φιλοξενεί , την αναγραφή της πόλης της Κομοτηνής ως Γκιουμουλτζίνα».


politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: