21 Μαρ 2009

ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΑΛΗΤΙΚΕΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ... ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIiTTXJmPa00yGfLqeJTJdSmm6-iaw4-df0tpvGhDjiAh4kr65u5M2D3qsm2pAhIByyv3K2g-3QONLrq2mcCLNq-X3GLnIobssdwQGMbcqCikVZVL8grhXj87t9DrHp8S8zdLGo48Cbhdo/s400/2008_12_10t081034_450x306_us_greece_unrest.jpg

Αμεση παρέμβαση του επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής της χώρας κ. Γ. Σανιδά με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 17ης Μαρτίου με τον τίτλο «Στο μικροσκόπιο 4+2 πιθανά ορμητήρια» και υπότιτλο «Φωλιές “γνωστών αγνώστων” τα δεκάδες κτίρια που έχουν καταλάβει αντιεξουσιαστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο».

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με έγγραφό του προς όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τονίζοντάς τους πως πρέπει να διακριβωθούν:

▪ Εάν στα όρια της δικαιοδοσίας τους βρίσκονται υπό κατάληψη ακίνητα (κτίρια κ.λπ.) που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (μεταξύ των οποίων και τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα),

▪ Για ποιο λόγο τα αρμόδια όργανα δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και την αξιοποίησή τους.

▪ Εάν στα υπό κατάληψη ακίνητα -πέραν της καταλήψεως, που είναι ούτως ή άλλως παράνομη πράξη- λαμβάνουν χώρα και άλλες παράνομες δραστηριότητες από τους καταληψίες, όπως, για παράδειγμα, διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή ή κατασκευή όπλων κ.λπ.

Στο ίδιο έγγραφό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς τονίζει προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών πως είναι αυτονόητο να επιστήσουν την προσοχή στους υπεύθυνους διαχειριστές των υπό κατάληψη ακινήτων και για τις δικές τους ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο, «η αυθαίρετη και παράνομη παραμονή καταληψιών προκαλεί ζημίες στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου».

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizK6ScrnMVFLzbc2i2zKMOQilXiiuSXyHJdFtX6o3_kgEIkAE01me271lvo2MLSFmWPzOzN2zbklaDZML2-tPA0eKehdxa9n7MAnErbef2b1nF8jNKvvZr-TSHi9IwZLWUukzsE9N-v4g/s400/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%99.jpg

Στο μικροσκόπιο 4+2 πιθανά ορμητήρια

Στα χέρια καταληψιών παραμένουν επί σειρά ετών δεκάδες κτίρια – αρκετά από τα οποία ανήκουν σε δημόσιους οργανισμούς ή αποτελούν κληροδοτήματα– τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, εκμεταλλευόμενες την πολυετή εγκατάλειψή τους από τους ιδιοκτήτες τους, τα έχουν μετατρέψει σε στέκια, ενώ οι διωκτικές Αρχές εκφράζουν υπόνοιες ότι δεν αποκλείεται να λειτουργούν και ως ορμητήρια ορισμένων από τους «γνωστούς αγνώστους» που προκαλούν επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η Αστυνομία δηλώνει αδύναμη να παρέμβει χωρίς σχετική εισαγγελική εντολή.

Το ρεκόρ μακροχρόνιας κατάληψης διεκδικεί η Βίλλα Αμαλίας, στη συμβολή Αχαρνών και Χέυδεν. Παλαιότερα στέγαζε γυμνάσιο της περιοχής και ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αλλά από το 1990 τελεί υπό κατάληψη. Οι καταληψίες έχουν δημιουργήσει το δικό τους blog, στο οποίο επισημαίνουν ότι κατά το παρελθόν «τρεις επιχειρήσεις εκκένωσης της κατάληψης έπεσαν στο κενό» και προειδοποιούν ότι «την ίδια τύχη θα έχει οποιαδήποτε καινούργια προσπάθεια εκκένωσης».

Παρόμοια ιστορία έχει και το κτίριο της οδού Λέλας Καραγιάννη 37, στην πλατεία Αμερικής. Συνιδιοκτήτες του είναι, σύμφωνα με τους ίδιους τους καταληψίες, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Παρά τα μικρά διαλείμματα στην κατάληψή του, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «προπύργια» του αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Αλλη μία περίπτωση που απασχόλησε πρόσφατα την ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτή του παλιού αντλιοστασίου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Το εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό κτίσμα είχε μετεξελιχθεί σε βάση της ομάδας «Κατάληψη Επιταχυντής Ελευθερονίων», η οποία, όπως υποστηρίζει, πραγματοποιούσε εκεί πειράματα «ελευθεριακής εκπαίδευσης» και «επαναχρησιμοποίησης υλικών». Στον χώρο αυτόν εστιάστηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας μετά την επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ που κινούνταν στην περιοχή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στον «χορό» των καταλήψεων έχει μπει εδώ και τρία χρόνια και το κτήμα Πραποπούλου, δίπλα στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Το διατηρητέο κτίριό του και η συνολική έκταση των τεσσάρων στρεμμάτων που είχαν αφεθεί στην τύχη τους έγιναν στέκι ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι επιχειρούν να το συνεφέρουν μετά τη φωτιά που έβαλαν πριν από ένα χρόνο άγνωστοι και να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους.

Αντεγκλήσεις μεταξύ μελών των τοπικών κοινωνιών έχουν προκαλέσει τέλος και καταλήψεις εκτός των «τειχών», όπως αυτές στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Υφανέτ στη Θεσσαλονίκη και στην παλιά καπνοβιομηχανία Ματσάγγου στον Βόλο.

http://www.e-tipos.com

[ΚΑΤΩ+Η+ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.JPG]

Δεν υπάρχουν σχόλια: