2 Μαρ 2009

Οριοθέτηση οικονομικής ζώνης με Ισραήλ

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας διαβουλεύεται με το Ισραήλ για την οριοθέτησης της οικονομικής ζώνης των δύο χωρών. Ο πρέσβης της χώρας μας στο Τέλ Αβίλ Τάσος Τσιωνής έχει ήδη μεταφέρει την πρόταση της Κυβέρνησης της Κύπρου στο Υπουργείο Εξωτερικών της φίλης χώρας.

Οι Ισραηλινοί δέχονται κατ’ αρχήν τους βασικούς διεθνείς κανόνες της οριοθέτησης. Συναρτούν παράλληλα το θέμα με την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου, το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο Κυπριακό Οικόπεδο με τον αριθμό 12. Ο υποθαλάσσιος χώρος της περιοχής από τη χαρτογράφηση και τις έρευνες του βυθού παρομοιάζει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κοίτασμα του φυσικού αερίου έχει συνέχεια στο κυπριακής ιδιοκτησίας θαλάσσιο οικόπεδο. Οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν θετικά τη συμφωνία με την Κύπρο, φαίνεται, ωστόσο, να καθυστερούν στην τελική τους απόφαση, συναρτώντας το θέμα με ευρύτερες συμμαχίες και σχέσεις τους στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι πως η Κύπρος προχωρεί στους σχεδιασμούς της χωρίς αντίδραση από τον ισχυρό περιφερειακά γείτονα. Οι διασαλευμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας αυξάνουν τις ελπίδες ότι η γειτονική χώρα δεν θα αργήσει να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης. Τα χωρικά ύδατα της Κύπρου είναι ήδη στα 12 ναυτικά μίλια. Βάσει του διεθνούς δικαίου της θαλλάσης, η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική ζώνη μεταξύ δύο γειτονικών χωρών που βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη ορίζονται στο μέσο ακριβώς από το τέλος της νοητής γραμμής της αιγαλίτιδας ζώνης.

http://infognomonpolitics.blogspot.com

ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΙΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ , ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΠΟΛΛΩΝ , ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ . ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ?

ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ , Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ , ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ , Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ,Η ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ , Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ . ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΞΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΝΤΑΙ ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ .... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: