8 Μαρ 2009

Η ΤΟΥΡΚΙΑ , Η κ. ΜΑΚΝΤΟΥΓΚΑΛ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων, κ. Μακ Ντάγκαλ, στην έκθεσή της για θέματα μειονοτήτων στην Ελλάδα αναμειγνύεται σαφέστατα και με αρνητικό τρόπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση «επειγόντως να αποσυρθεί από τη διαμάχη για το αν υπάρχει μακεδονική ή τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην προστασία των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού, ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας τού συνεταιρίζεσθαι για τα μέλη αυτών των κοινοτήτων».

Η κ. Μακ Ντάγκαλ ακόμα στα συμπεράσματα της έκθεσής της, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ευρεία όρια της εντολής της από τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης παρωχημένη και καλεί την Ελλάδα να ακολουθήσει «τα σύγχρονα κριτήρια» για τα θέματα μειονοτήτων.

Για την Ιστορία σημειώνεται ότι το 2007, κατά την ανανέωση της θητείας της κ. Μακ Ντάγκαλ, η Τουρκία αξιοποίησε το δικαίωμα να επιβάλει ρήτρα (δεκτή από τον ΟΗΕ) στην αξιωματούχο του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να επισκέπτεται περιοχές στην Τουρκία «μόνο εκεί όπου υπάρχουν αναγνωρισμένες μειονότητες από το τουρκικό Σύνταγμα». (Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το αντίστοιχο δικαίωμα στην επιβολή ρήτρας...)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: