12 Μαΐ 2009

Και τουρκικό μάθημα συμπεριφοράς... ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

[210109-thrakimap.jpg]

Την ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης προς την Ελλάδα για υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς» για τον... συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, προβάλλει η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε κορυφαίους Ευρωπαίους συνομιλητές της, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για την ένταση στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα «σημεία θέσεων», τα οποία παρουσίασε στην ευρωπαϊκή τρόικα η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πριν από λίγες ημέρες (και τα οποία έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής»), η Αγκυρα όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κινήσεις καλής θέλησης στο θέμα της μείωσης της έντασης, αλλά αντιθέτως εμφανίζει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για τα ελληνοτουρκικά, που διαταράσσεται από τις... «επικίνδυνες ασκήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Στη συνάντηση που έγινε στις 20 Απριλίου στην Πράγα συμμετείχαν εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν και υπουργός - διαπραγματευτής με την ΕΕ κ. Ε. Μπαγκίς και εκ μέρους της ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας και της Σουηδίας κ. Κ. Σβάρτσενμπεργκ και Κ. Μπιλτ και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ο. Ρεν.

Στις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις του Τσέχου και Σουηδού υπουργού για την ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας και αποφυγής προκλητικών ενεργειών η τουρκική πλευρά εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρά τον «αριθμό ανεπίλυτων ζητημάτων» και επεχείρησε να παραπληροφορήσει την τρόικα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι η Τουρκία «έχει παρουσιάσει έναν κώδικα συμπεριφοράς (code of conduct), που στοχεύει στον συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο και αναμένει μια απάντηση από την Ελλάδα».

Οι κ. Μπαγκίς και Μπαμπατζάν δηλώσαν ακόμη ότι «οι πτήσεις υπεράνω του Αιγαίου έχουν ουσιαστικά... μειωθεί το 2008 και η Ελλάδα είναι αυτή που πραγματοποιεί επικίνδυνες ασκήσεις που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Συνδιαχειρίστρια»
Με την αναφορά σε «κώδικα συμπεριφοράς» η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως «συνδιαχειρίστρια» στο Αιγαίο, που όχι μόνο δεν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά συζητά με την ίδια την Αθήνα κώδικα συμπεριφοράς για τον συντονισμό των αεροπορικών δραστηριοτήτων και για την ασφάλεια του διεθνούς εναέριου χώρου (δικαιοδοσία που ανήκει στην ΥΠΑ σε όλο τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου που συμπίπτει με το FIR Αθηνών).

Ο κ. Μπαγκίς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλώνοντας ότι για την επαναλειτουργία της υπάρχουν «νομικά εμπόδια», αλλά αναζητούνται λύσεις, ενώ επιχείρησε να ρίξει μερίδιο ευθύνης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι και το ίδιο εποικοδομητικό...».

Πάντως, έπειτα από αρκετούς μήνες το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε δύο περιπτώσεις υποτιθέμενων παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου στις 5 Μαϊου στην Κεσσάνη από ελληνικά Α-7 και στις 7 Μαϊου από ελληνικό F-16 στην περιοχή του Εβρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΗΓΗ

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ? ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ? ΜΗΠΩΣ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΩΝ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ?

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΣΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΟΝΤΙΑ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΘΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ .... ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: