Βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης από τον Οκτώβριο του 2008, καθώς και κάποιες τροποποιήσεις, παρουσίασε κατά τις επαφές που είχε στα Σκόπια, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η απάντηση του Αμερικανού διπλωμάτη όταν ρωτήθηκε αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους».
«Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό», παρατήρησε ο κ. Νίμιτς.
Ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας συναντήθηκε το πρωί στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Μετά το πέρας των συναντήσεων εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε και επανέλαβε την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, επισημαίνοντας πάντως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.
«Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης του Οκτωβρίου και ζήτησα από την κυβέρνηση να εξετάσει το πακέτο στο σύνολό του μαζί με αυτές τις αλλαγές», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Γκρούεφσκι και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσει και κατά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Νίμιτς προτείνει- μεταξύ άλλων- την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.
Πάντως, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει. «Πρέπει να σημειώσω ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών», σημείωσε.
Αύριο στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στο υπουργείο Εξωτερικών με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς.
Σήμερα ο κ. Νίμιτς ολοκληρώνει τις επαφές του με την ηγεσία των Σκοπίων και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου