Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις
Της Φωτεινης Kαλλιρη
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη δράση μέσα στις φυλακές του στρατηγείου της σπείρας που εξαρθρώθηκε, καθώς πέντε από τους κατηγορούμενους είναι κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο συντονισμός όλου του σχεδίου και η εκτέλεση εγκληματικών πράξεων γινόταν μέσω των κινητών τηλεφώνων, παρότι η κατοχή τους συνιστά ποινικό αδίκημα. Στην προβληματική που αναπτύσσεται για την αδυναμία ελέγχου της επικοινωνίας των κρατουμένων, εξόργισε η συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό κανάλι, την κρίσιμη ημέρα των συλλήψεων, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης Γιάννης Βλαστός.
Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εστιάζοντας στις αιτιάσεις περί κινδύνων για την υγεία που προβάλλουν σθεναρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ελλοχεύουν από την εγκατάσταση ενός μηχανισμού παρεμπόδισης χρήσης κινητών με παραβολή στα φάσματα συχνοτήτων. Η σύσταση δύο Επιτροπών Mέτρησης Ακτινοβολιών και Ακτινοπροστασίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ήταν να εξευρεθούν «άλλοι τρόποι εξεύρεσης ελέγχου για τον εντοπισμό». Παρά ταύτα, το υπουργείο εγκατέστησε, όπως είπε ο κ. Δένδιας με έμφαση, πειραματικά τρεις συσκευές εντοπισμού σε διαφορετικές φυλακές και αύξησε τους ελέγχους στα διάφορα σημεία και στα κελιά των κρατουμένων. Τα αποτελέσματα ήταν απτά: Μέσα σε έξι μήνες κατασχέθηκαν 214 παράνομα κινητά, πολλά από τα οποία είχαν επιχειρήσει να εισαγάγουν στις φυλακές, είτε κρυμμένα σε σωματικές κοιλότητες είτε με καρτέλες μέσα σε συσκευές τηλεοράσεων. Δύο από τα κινητά αυτά βοήθησαν καταλυτικά στην εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος. Πάντως, μέσα σε μία εβδομάδα, που ισχύει η απαγόρευση της χρήσης κινητών υπάρχουν τέσσερα πειθαρχικά σε εξέλιξη για μη συμμόρφωση σωφρονιστικών υπαλλήλων στο νέο μέτρο.
«Στα “κυκλώματα” των φυλακών είναι γνωστό ότι η ταρίφα, για να περάσει από τον έλεγχο ένα κινητό τηλέφωνο, κυμαίνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ, ενώ τα ναρκωτικά πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους...». O υπουργός, αποκάλυψε ότι στις φυλακές της Κέρκυρας συνελήφθη εξωτερικός φρουρός με 150 γραμμάρια ηρωίνης. «Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για θαύματα. Θαύματα δεν γίνονται. Ομως, έχουμε κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα», υπογράμμισε ο υπουργός. Ερωτηθείς, δε, γιατί δεν τίθεται θέμα ακτινοβολίας, στη Βουλή όπου επίσης, «μπλοκάρονται» τα κινητά, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε διακριτές διαφορές που υπάρχουν, με αιχμή την κατασκευή των φυλακών –το σκυρόδερμα είναι οπλισμένο με διαφορετικό τρόπο, κατά συνέπεια η ένταση του σήματος που πρέπει να εκπέμπεται είναι πολλαπλάσια– αλλά και το γεγονός ότι οι κρατούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτή την ακτινοβολία όχι κάποιες ώρες αλλά για δεκαετίες, μερικοί».
Αναφερόμενος στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σωφρονιστικό σύστημα και συνολικότερα τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως τις προσεχείς ημέρες θα συγκληθεί, για πρώτη φορά, «το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, το πλέον κατάλληλο forum για να τεθούν όλα».
Τα κυκλώματα
Ομως, πως λειτουργούν τα κυκλώματα στις φυλακές και γιατί δεν μπορούν να τα ελέγξουν «δέκα τουλάχιστον παράγοντες: Εισαγγελέας φυλακών, κεντρικό συμβούλιο, σώμα επιθεωρητών, υπουργείο Δικαιοσύνης, ΔΟΕ, εσωτερικές υποθέσεις;», όπως εξήγησε ο εγκληματολόγος κ. Γ. Πανούσης στον ΣΚΑΪ. «Πάρα πολλοί για να μην καταφέρνουν τίποτα όμως... Η σωφρονιστική διοίκηση είτε σιωπηρά είτε με κάποιους τρόπους δίνει προνόμια στους σκληρούς της φυλακής για να μην έχουμε ομηρίες, εξεγέρσεις, αίμα κ.λπ. και να κρατάνε τη φυλακή ήρεμη».
ΚΑΠΟΙΑ "ΓΝΩΣΤΑ" ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ , ΜΕ ΤΟΥΣ ... ΠΡΩΚΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΑΝΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ. ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΡΩΚΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.... ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου