Η τροποποίηση των όρων συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης που θα υποστεί, βρίσκονται πίσω από την αρνητική στάση που τηρεί η νέα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοβ για το σχέδιο αυτό.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της κοινοπρακτικής εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, Vladimir Nemtsov, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί η Βουλγαρία.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, και αντιπρόεδρος της ρωσικής Transneft, η οποία θα έχει και τη διαχείριση του αγωγού, δήλωσε στη ρωσική οικονομική εφημερίδα RBK, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει την επιβάρυνση που προκαλεί στη βουλγαρική πλευρά η συμμετοχή της με 24,5% στην κοινοπρακτική εταιρεία του αγωγού. Συμπλήρωσε δε, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, εφόσον η Βουλγαρία το κρίνει απαραίτητο και επιτευχθεί η σχετική συμφωνία.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου Novinite, το οποίο και μεταδίδει τις σχετικές πληροφορίες, με την κίνησή της αυτή η ρωσική εταιρεία επιχειρεί να διατηρήσει τη Βουλγαρία στο επενδυτικό σχέδιο. Η ανησυχία για τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στον πετρελαιαγωγό εντάθηκε μετά τις δηλώσεις του υπερυπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Simeon Djankov, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω του περιορισμού της συμμετοχής της χώρας του σε επενδυτικά σχέδια αμφίβολης αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, μεταξύ των οποίων περιελάμβανε και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Για την αρνητική τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας στο συγκεκριμένο σχέδιο, είχε προϊδεάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Rosen Plevnaliev, ο οποίος χαρακτήριζε μη βιώσιμο τον αγωγό.
Με τις κινήσεις της, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία -μην έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των 240 βουλευτών- στηρίζεται στις ψήφους μικρότερων κομμάτων, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δηλαδή την ύπαρξη αντιρωσικού κλίματος που επικρατεί σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης και τα μεγάλα ελλείμματα που κληρονόμησε.
Ετσι, με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα ΒΕRG, στηρίζεται από μικρότερα κόμματα, τα οποία επιδιώκουν τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στη Βουλγαρία, θα πρέπει να δείξει ότι κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση και κυρίως ότι επιδιώκει να βελτιώσει τη θέση της Βουλγαρίας, έναντι της Ρωσίας, σε όλα τα μεγάλα κοινά επενδυτικά σχέδια.
Η Ελλάδα
Από ελληνικής πλευράς, μέχρι στιγμής δεν διατυπώνεται καμία έντονη ανησυχία, καθώς οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση, πριν ακόμη από τις πρόσφατες εκλογές. Επιπλέον επαφές με υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος GERB, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, ιταλορωσικών συμφερόντων, ενώ ανέθεσε σε ρωσικές εταιρείες και σε τράπεζες ελεγχόμενες από την Gazprom την κατασκευή και χρηματοδότηση του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ ΜΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου