20 Αυγ 2009

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλοδαποί, που φτάνουν στη χώρα μας αναζητούν κατά κύριο λόγο δουλειά, περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στη χώρα. Οσο για εκείνους που έχουν σπουδάσει ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους και ακόμα λιγότεροι τα καταφέρνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία στους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα βρίσκεται στο 6,3%. Την ίδια ώρα, η ανεργία για το σύνολο του πληθυσμού τον περασμένο Μάιο είχε καταγραφεί στο 8,5%.

Οι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας εκτιμώνται στους 540.345 από τους οποίους το 68% εργάζεται, το 27,4% είναι μη ενεργοί (ηλικιωμένοι, παιδιά) ενώ το 6,3% είναι άνεργοι.

Στο σύνολο των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα το 54% έχει λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 34,7% δευτεροβάθμια και το 11,2% τριτοβάθμια. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 2,9% από αυτούς έχει προσπαθήσει να αναγνωρίσει στην Ελλάδα τους τίτλους σπουδών τους και το 1,7% το κατάφερε.

Η πλειοψηφία των μεταναστών έχει έρθει στη χώρα μας προκειμένου να βρει δουλειά. Ειδικότερα, οικονομικοί μετανάστες είναι το 56,7% των αλλοδαπών που ήρθαν από τρίτες χώρες (πλην Ε.Ε.), το 60,4% από τα 12 νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μόλις το 8,4% προέρχεται από τη «γηραιά Ευρώπη». Αντίθετα, προσωπικοί είναι οι λόγοι για τους περισσότερους που μετανάστευσαν στην Ελλάδα από χώρες της Ευρώπης των 15.

Περίπου οι μισοί από το σύνολο των αλλοδαπών δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα (46,6%) ή για διάστημα άνω των 5 ετών (23,4%) κατά μέσο όρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. (208.238 άτομα), επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα σε ποσοστό 47,9% Από την έρευνα προκύπτει ότι το 46,4% των αλλοδαπών διαθέτουν άδεια παραμονής αόριστης διάρκειας, το 12,9% 5 έτη και πάνω και μόλις το 2,9% δεν διαθέτουν καμιά άδεια παραμονής.

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό απάντησαν επίσης στο ερώτημα για αν θεωρούν επαρκείς τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Το μεγαλύτερο μέρος απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο με το επίπεδο γνώσης ελληνικών (60,1%). Τέλος, μόλις το 9,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έκαναν χρήση κάποιου προγράμματος εκπαίδευσης ή βοήθειας προκειμένου να βρουν δουλειά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: