20 Αυγ 2009

Ολονύκτιες περιπολίες πολιτών στη Ν. Μεσημβρία

http://2.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/STMOLKisUGI/AAAAAAAAVUo/02dgVeTclVI/s400/burglar00000.jpg

Με ολονύκτιες περιπολίες προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους οι κάτοικοι της Νέας Μεσημβρίας.

«Φύλακες άγγελοι» των συγχωριανών τους έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι διακόσιοι κάτοικοι-εθελοντές της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης που έχουν συστήσει μια άτυπη πολιτοφυλακή, με σκοπό την προστασία των περιουσιών τους μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή τους.

Μόλις ο δείκτης του ρολογιού στην εκκλησία του χωριού δείξει την 11η βραδινή, ομάδα ανδρών που συνήθως ξεπερνάει τα δέκα άτομα, με ασυρμάτους και κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, αρχίζει το «όργωμα» της περιοχής. Μέσα από τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους πραγματοποιούν ανά ζεύγη ή τριάδες περιπολίες, προσπαθώντας με το άγρυπνο μάτι τους να εντοπίσουν οτιδήποτε ύποπτο και να ενημερώσουν την Αστυνομία. Στις 4 τα ξημερώματα, η αποκαλούμενη ως βάρδια των «11» παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη που πάει μέχρι τις 6 το πρωί.

Όχι, δεν πήραν το νόμο στα χέρια τους, υποστηρίζουν οι ίδιοι, απλά επαγρυπνούν, θέλοντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. «Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι κλοπές και οι διαρρήξεις ήταν στην ημερήσια διάταξη της Νέας Μεσημβρίας», τονίζει, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αριστείδης Αραμπατζής, δήμαρχος του Αγίου Αθανασίου, όπου διοικητικά ανήκει η Νέα Μεσημβρία. «Κάποιο διάστημα, συνεχίζει, οι γυναίκες του χωριού δεν κάθονταν στα σπίτια όταν έλειπαν οι σύζυγοί τους. Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης μάς λένε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και οχήματα».

Η ιδέα των νυχτερινών περιπολιών «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης του χωριού που αριθμεί 3.500 κατοίκους και έτυχε ευρείας αποδοχής. Όπως εξηγεί ο κ. Αραμπατζής, το πρόγραμμα των υπηρεσιών βγαίνει από τοπικό σύμβουλο -συνταξιούχο αστυνομικό- και αναρτάται στο καφενείο του χωριού που έχει μετατραπεί σε «αρχηγείο» των εθελοντών.

Αντίστοιχο μέτρο υιοθετήθηκε κατά τις αρχές του έτους από τη δημοτική αρχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 15 εθελοντών-κατοίκων του δήμου. Μάλιστα, στις περιπολίες που γίνονται κατά τις βραδινές ώρες με οχήματα του δήμου συμμετέχει ο ίδιος ο δήμαρχος, Σάββας Σερασίδης.

«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το ρόλο της Αστυνομίας. Θέλουμε όμως να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των δημοτών μας, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι είμαστε κοντά τους», σημειώνει σε δηλώσεις του. Προσθέτει ότι «η προσοχή μας στρέφεται σε αλάνες και σχολικά προαύλια όπου κινούνται ύποπτα στοιχεία». Σύμφωνα με τον κ. Σερασίδη, οι περιπολίες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία που θα δημιουργηθεί το φθινόπωρο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: